omasta
-
krak. tłuszcz dodawany do jedzenia
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- chleb, kasza bez omasty
- chleb, kasza, ziemniaki z omastą
-
Śród zakąsek: grzyby we wszystkich możliwych wariantach [...], omasta wszelaka (w tym niedźwiedzi smalec) i płody z naszego ogrodu w przetworach naszego wymysłu [...].
źródło: NKJP: Mariusz Wilk: Dom nad Oniego, 2006
Zawsze na kolejny tydzień matka dawała na drogę duży bochen chleba bez omasty, i tak przez cztery lata.
źródło: NKJP: Marta Łuczak: Nadal jest w nas chęć do życia, Gazeta Krakowska, 2002-10-26
[...] piwo w średniowieczu uważano za napitek, który nie łamie postu. Nie wolno było jeść jajek czy omasty do kaszy, natomiast piwa lano, ile tylko wlazło.
źródło: NKJP: Anna Góra: Nie jestem autorytetem, Gazeta Krakowska, 2007-06-16
Czasami trafiła mu się jakaś partanina na dzień, dwa, to było na kawałek chleba, nieraz z omastą.
źródło: NKJP: Wiesława Maria Korczyńska: Wróć..., 2001
Ilość wariacji na temat kopytek jest – jak mi się wydaje – ogromna; mam tutaj na myśli mnogość sosów oraz omast, jakie są do nich stosowane.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. omasta
omasty
D. omasty
omast
C. omaście
omastom
B. omastę
omasty
N. omastą
omastami
Ms. omaście
omastach
W. omasto
omasty
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Rzeczownik odczasownikowy od przedrostkowego omaścić; zob. maścić, maść