-
rzad.
mięso lub skóra owcy
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
|
Podobno to twór, który stworzył Budda. Miał przyjść do jakiejś wioski, tam podano mu posiłek, który składał się z koziny, owczyny i mięsa wołowego. Po posiłku Budda wymieszał wszystkie kości, podrzucił do góry i tak powstał takin.
źródło: KWJP: Sławomir Pawłowski: Warto zobaczyć je latem w zoo, Gazeta Lokalna — Wrocław, 2012-08-01
|
|
Wartość kożuchowej owczyny [...] była niezbyt duża. Owce te należały do rodzaju późno dojrzewających [...].
źródło: Bohdan Baranowski: Gospodarstwo chłopskie i folwarczne we wschodniej Wielkopolsce w XVIII wieku, 1958 (books.google.pl)
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
ż
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
| M. |
owczyna
|
owczyny
|
|
| D. |
owczyny
|
owczyn
|
|
|
|
| C. |
owczynie
|
owczynom
|
|
| B. |
owczynę
|
owczyny
|
|
| N. |
owczyną
|
owczynami
|
|
| Ms. |
owczynie
|
owczynach
|
|
| W. |
owczyno
|
owczyny
|
|
-
CHRONOLOGIZACJA:
1528,
SPXVI
Data ostatniej modyfikacji: 21.07.2025