pektyna
-
substancja występująca w owocach i niektórych warzywach, mająca właściwości żelujące, wykorzystywana do przyrządzania galaretek i dżemów
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- garbniki i pektyny; błonnik i pektyny
- coś zawiera pektyny
-
Zawarta w jabłku pektyna reguluje poziom cukru we krwi oraz łagodzi napady wilczego apetytu, które dopadają nas zwłaszcza wieczorem.
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Smukła linia od A do Z , Trybuna Śląska, 2003-10-04
Po doniesieniach związanych z możliwością wystąpienia prionów w żelatynie wołowej, wiele firm wymieniło ją na pektynę i skrobię kukurydzianą, składniki pochodzenia roślinnego.
źródło: NKJP: Na cenzurowanym, Dzień Dobry, 2001
Wspólną cechą pektyn jest zdolność do tworzenia żeli w kwaśnych warunkach.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pektyna
pektyny
D. pektyny
pektyn
C. pektynie
pektynom
B. pektynę
pektyny
N. pektyną
pektynami
Ms. pektynie
pektynach
W. pektyno
pektyny
-
fr. pectine
z gr. pēktikós 'ścinający'