pektyna

  • substancja występująca w owocach i niektórych warzywach, mająca właściwości żelujące, wykorzystywana do przyrządzania galaretek i dżemów
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    budowa i funkcjonowanie roślin


    CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • garbniki i pektyny; błonnik i pektyny
    • coś zawiera pektyny
  • Zawarta w jabłku pektyna reguluje poziom cukru we krwi oraz łagodzi napady wilczego apetytu, które dopadają nas zwłaszcza wieczorem.

    źródło: NKJP: Agata Markowicz: Smukła linia od A do Z , Trybuna Śląska, 2003-10-04

    Po doniesieniach związanych z możliwością wystąpienia prionów w żelatynie wołowej, wiele firm wymieniło ją na pektynę i skrobię kukurydzianą, składniki pochodzenia roślinnego.

    źródło: NKJP: Na cenzurowanym, Dzień Dobry, 2001

    Wspólną cechą pektyn jest zdolność do tworzenia żeli w kwaśnych warunkach.

    źródło: NKJP: Internet

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. pektyna
    pektyny
    D. pektyny
    pektyn
    C. pektynie
    pektynom
    B. pektynę
    pektyny
    N. pektyną
    pektynami
    Ms. pektynie
    pektynach
    W. pektyno
    pektyny
  • fr. pectine

    z gr. pēktikós 'ścinający'

CHRONOLOGIZACJA:
1882, Kalendarz Warszawski Popularno-Naukowy na Rok 1883, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 23.01.2024