pierzga
-
pszcz. pyłek roślinny poddawany w komórkach plastra miodu procesowi fermentacji, stanowiący pokarm dla starszych larw pszczelich i młodych pszczół
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
owady -
- miód i pierzga, pyłek i pierzga
-
Już od ok. 4 dnia życia młode pszczoły robotnice zajmują się karmieniem starszych larw pierzgą.
źródło: NKJP: Internet
Owady mieszaniną pierzgi i miodu karmią młody czerw.
źródło: NKJP: Anna Ładuniuk: Pszczoły i pożytki, Trybuna Śląska, 2001-10-13
Wartość pierzgi w leczeniu i odżywianiu oceniana jest wyżej od samego pyłku ze względu na bogatszy skład oraz lepszą przyswajalność. Zawiera jednak mniej białka i tłuszczu.
źródło: NKJP: (gb): A może pierzga..., Dziennik Łódzki, 2004-11-06
Pierzga różni się nieznacznie składem chemicznym od pyłku kwiatowego. Zawiera witaminę K oraz kilka enzymów, których nie stwierdzono w pyłku, wykazuje silne działanie antybiotyczne.
źródło: NKJP: Rozalia Ćwiertnia: Pierzga wzmacnia!, Gazeta Krakowska, 2004-01-16
Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych. Zlepione miodem lub nektarem, gromadzone w ulu służą u pszczół do produkcji pierzgi jako łatwostrawnego produktu białkowego.
źródło: NKJP: Krystyna Mnichowicz, Jan Depta: Dary z pasieki, Gazeta Wrocławska, 2002-12-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pierzga
pierzgi
D. pierzgi
pierzg
C. pierzdze
pierzgom
B. pierzgę
pierzgi
N. pierzgą
pierzgami
Ms. pierzdze
pierzgach
W. pierzgo
pierzgi
Inne uwagi
Zwykle lp
-
psł. *pŕ̥ga 'drobne okruszki, grudki, krupy'