pierzga

  • pszcz.  pyłek roślinny poddawany w komórkach plastra miodu procesowi fermentacji, stanowiący pokarm dla starszych larw pszczelich i młodych pszczół
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat zwierząt

    owady

    • miód i pierzga, pyłek i pierzga
  • Już od ok. 4 dnia życia młode pszczoły robotnice zajmują się karmieniem starszych larw pierzgą.

    źródło: NKJP: Internet

    Owady mieszaniną pierzgi i miodu karmią młody czerw.

    źródło: NKJP: Anna Ładuniuk: Pszczoły i pożytki, Trybuna Śląska, 2001-10-13

    Wartość pierzgi w leczeniu i odżywianiu oceniana jest wyżej od samego pyłku ze względu na bogatszy skład oraz lepszą przyswajalność. Zawiera jednak mniej białka i tłuszczu.

    źródło: NKJP: (gb): A może pierzga..., Dziennik Łódzki, 2004-11-06

    Pierzga różni się nieznacznie składem chemicznym od pyłku kwiatowego. Zawiera witaminę K oraz kilka enzymów, których nie stwierdzono w pyłku, wykazuje silne działanie antybiotyczne.

    źródło: NKJP: Rozalia Ćwiertnia: Pierzga wzmacnia!, Gazeta Krakowska, 2004-01-16

    Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych. Zlepione miodem lub nektarem, gromadzone w ulu służą u pszczół do produkcji pierzgi jako łatwostrawnego produktu białkowego.

    źródło: NKJP: Krystyna Mnichowicz, Jan Depta: Dary z pasieki, Gazeta Wrocławska, 2002-12-05

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. pierzga
    pierzgi
    D. pierzgi
    pierzg
    C. pierzdze
    pierzgom
    B. pierzgę
    pierzgi
    N. pierzgą
    pierzgami
    Ms. pierzdze
    pierzgach
    W. pierzgo
    pierzgi

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • psł. *pŕ̥ga 'drobne okruszki, grudki, krupy'

CHRONOLOGIZACJA:
1568, SPXVI
Data ostatniej modyfikacji: 16.04.2018