podroby

  • jadalne narządy wewnętrzne zwierząt i niektóre części ich ciał, uważane za mniej wartościowe od mięsa
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • rybie; jadalne podroby; podroby baranie, cielęce, drobiowe, wieprzowe, wołowe
    • mięso i podroby
    • danie, potrawa, zupa z podrobów
  • Dobrą pamięć do późnych lat pomogą nam zachować często spożywane podroby wieprzowe, wszelkiego typu wątróbki, głównie drobiowe, z dużą zawartością kwasu foliowego i witaminy B9.

    źródło: NKJP: Marzena Woźniak: Diabelskie mikrofale, Trybuna Śląska, 2002-09-06

    Potrawa przyrządzona z podrobów umieszczonych w żołądku jagnięcym należy do tradycji kulinarnej wielu narodów - u nas znana jako maciek barani - i składa się z wątroby, płuc i żołądka jagnięcego.

    źródło: NKJP: Katarzyna Tyszek: Specjały, Kuchnia, 1998

    Znana jest w Niemczech potrawa, tzw. podróbki zajęcze, sporządzana z podrobów: serca, wątroby (po usunięciu woreczka żółciowego), płuc, nerek, szyi i żeber.

    źródło: NKJP: Stanisław Godlewski: Vademecum myśliwego, 1955

    Wiem, że niektórych odrzuca na myśl o podrobach, ale przecież móżdżek (wieprzowy i cielęcy) ma w polskiej kuchni długą tradycję.

    źródło: NKJP: Piotr Bikont: Lukullus w tekturowym pałacu, Gazeta Wyborcza, 1992-08-13

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: p3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. podroby
    D. podrobów
    C. podrobom
    B. podroby
    N. podrobami
    Ms. podrobach
    W. podroby
  • Rzeczownik odczasownikowy od przedrostkowego podrobić; zob. drobić

  • Zob. też:

    dróbka

CHRONOLOGIZACJA:
1563, SPXVI
Data ostatniej modyfikacji: 02.04.2018