podroby
-
jadalne narządy wewnętrzne zwierząt i niektóre części ich ciał, uważane za mniej wartościowe od mięsa
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- rybie; jadalne podroby; podroby baranie, cielęce, drobiowe, wieprzowe, wołowe
- mięso i podroby
- danie, potrawa, zupa z podrobów
-
Dobrą pamięć do późnych lat pomogą nam zachować często spożywane podroby wieprzowe, wszelkiego typu wątróbki, głównie drobiowe, z dużą zawartością kwasu foliowego i witaminy B9.
źródło: NKJP: Marzena Woźniak: Diabelskie mikrofale, Trybuna Śląska, 2002-09-06
Potrawa przyrządzona z podrobów umieszczonych w żołądku jagnięcym należy do tradycji kulinarnej wielu narodów - u nas znana jako maciek barani - i składa się z wątroby, płuc i żołądka jagnięcego.
źródło: NKJP: Katarzyna Tyszek: Specjały, Kuchnia, 1998
Znana jest w Niemczech potrawa, tzw. podróbki zajęcze, sporządzana z podrobów: serca, wątroby (po usunięciu woreczka żółciowego), płuc, nerek, szyi i żeber.
źródło: NKJP: Stanisław Godlewski: Vademecum myśliwego, 1955
Wiem, że niektórych odrzuca na myśl o podrobach, ale przecież móżdżek (wieprzowy i cielęcy) ma w polskiej kuchni długą tradycję.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Lukullus w tekturowym pałacu, Gazeta Wyborcza, 1992-08-13
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: p3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. podroby
D. podrobów
C. podrobom
B. podroby
N. podrobami
Ms. podrobach
W. podroby
-
Rzeczownik odczasownikowy od przedrostkowego podrobić; zob. drobić
-
Zob. też: