słód

  • spoż.  skiełkowane i wysuszone ziarno zbóż, stanowiące surowiec w produkcji piwa i whisky oraz niektórych innych potraw
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem


    CZŁOWIEK I TECHNIKA

    Przemysł

    materiały używane w przemyśle

  • hiperonimy:  surowiec
    • słód jęczmienny
    • cukier i słód, słód i chmiel, woda i słód
  • Początkowo piwo warzono ze słodu, później zaczęto używać chmielu, przez co zawartość alkoholu w napoju znacznie wzrosła.

    źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych, 2004

    Do warzenia piwa potrzebujemy słodu śrutowanego, czyli rozdrobnionego.

    źródło: NKJP: Internet

    Obecnie słód jest najczęściej produkowany oddzielnie w zakładach słodowniczych i kupowany przez browary. Jego produkcja nie jest skomplikowana i polega na moczeniu i kiełkowaniu jęczmienia oraz suszeniu słodu.

    źródło: NKJP: Bronisław Bartkiewicz: Oczyszczanie ścieków przemysłowych, 2002

    Pan Wiesław się śmieje, gdy pytani przez niego znajomi odpowiadają, że piwo robi się z chmielu. - A gdzież tam. Na 40 butelek piwa przypada ledwie 50 gramów chmielu. Główny składnik to słód jęczmienny, zresztą słodów są dziesiątki.

    źródło: NKJP: Browar w pudełku, Dziennik Polski, 2006-08-05

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. słód
    słody
    D. słodu
    słodów
    C. słodowi
    słodom
    B. słód
    słody
    N. słodem
    słodami
    Ms. słodzie
    słodach
    W. słodzie
    słody

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • psł. *soldъ 'coś słodkiego; surowiec do produkcji piwa, słód'

CHRONOLOGIZACJA:
1 połowa XV w., SStp
Data ostatniej modyfikacji: 17.09.2015