słód
-
spoż. skiełkowane i wysuszone ziarno zbóż, stanowiące surowiec w produkcji piwa i whisky oraz niektórych innych potraw
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Przemysł
materiały używane w przemyśle -
hiperonimy: surowiec
-
- słód jęczmienny
- cukier i słód, słód i chmiel, woda i słód
-
Początkowo piwo warzono ze słodu, później zaczęto używać chmielu, przez co zawartość alkoholu w napoju znacznie wzrosła.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych, 2004
Do warzenia piwa potrzebujemy słodu śrutowanego, czyli rozdrobnionego.
źródło: NKJP: Internet
Obecnie słód jest najczęściej produkowany oddzielnie w zakładach słodowniczych i kupowany przez browary. Jego produkcja nie jest skomplikowana i polega na moczeniu i kiełkowaniu jęczmienia oraz suszeniu słodu.
źródło: NKJP: Bronisław Bartkiewicz: Oczyszczanie ścieków przemysłowych, 2002
Pan Wiesław się śmieje, gdy pytani przez niego znajomi odpowiadają, że piwo robi się z chmielu. - A gdzież tam. Na 40 butelek piwa przypada ledwie 50 gramów chmielu. Główny składnik to słód jęczmienny, zresztą słodów są dziesiątki.
źródło: NKJP: Browar w pudełku, Dziennik Polski, 2006-08-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. słód
słody
D. słodu
słodów
C. słodowi
słodom
B. słód
słody
N. słodem
słodami
Ms. słodzie
słodach
W. słodzie
słody
Inne uwagi
Zwykle lp
-
psł. *soldъ 'coś słodkiego; surowiec do produkcji piwa, słód'