sojowy

  • uzyskiwany z nasion soi
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  roślinny
    • kotlet, makaron, olej, pasztet, ser, sos sojowy; kostka, mączka, mieszanka, oliwa, pasta, proteina, śruta sojowa; białko sojowe
    • sojowy i rzepakowy, sojowy i słonecznikowy
  • Porcja makaronu sojowego z kurczakiem była ogromna.

    źródło: NKJP: Tomasz Konatkowski: Przystanek Śmierć, 2007

    Tofu to twarożek z mleka sojowego.

    źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007

    Pastę wasabi mieszam z sosem sojowym i napełniam tyle małych miseczek, ilu będzie biesiadników.

    źródło: NKJP: Grzegorz Ostrowski: Gotowanie jest proste, 2008

    Z pasz najbardziej drożeje śruta sojowa - w tym tygodniu na giełdach można ją kupić, płacąc od 720 do 780 zł za tonę.

    źródło: NKJP: Krystyna Naszkowska: Giełdy rolne, Gazeta Wyborcza, 1995-11-30

    Ja osobiście produktów sojowych w ogóle nie jadam. Przypominają mi watę.

    źródło: NKJP: Internet

  • część mowy: przymiotnik


    Stopień równy

    liczba pojedyncza
    m1 m2 m3 n1, n2 ż
    M. sojowy
    sojowy
    sojowy
    sojowe
    sojowa
    D. sojowego
    sojowego
    sojowego
    sojowego
    sojowej
    C. sojowemu
    sojowemu
    sojowemu
    sojowemu
    sojowej
    B. sojowego
    sojowego
    sojowy
    sojowe
    sojową
    N. sojowym
    sojowym
    sojowym
    sojowym
    sojową
    Ms. sojowym
    sojowym
    sojowym
    sojowym
    sojowej
    W. sojowy
    sojowy
    sojowy
    sojowe
    sojowa
    liczba mnoga
    p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe
    M. sojowi
    sojowi
    sojowe
    sojowe
    D. sojowych
    sojowych
    sojowych
    sojowych
    C. sojowym
    sojowym
    sojowym
    sojowym
    B. sojowych
    sojowych
    sojowych
    sojowe
    N. sojowymi
    sojowymi
    sojowymi
    sojowymi
    Ms. sojowych
    sojowych
    sojowych
    sojowych
    W. sojowi
    sojowi
    sojowe
    sojowe
  • Od: soja

CHRONOLOGIZACJA:
1951, SJPDor
Data ostatniej modyfikacji: 20.01.2016