Chronologizacja
Pochodzenie
śr.-w.-niem. zucker
wł. zucchero
z ar. sukkar
1. do herbaty
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie przyprawy, smaki
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | przyprawa |
Połączenia
- cukier buraczany, trzcinowy, wanilinowy, waniliowy
- cukier w kostkach
- sól i cukier; śmietana i cukier
- eksport, import; rynek; nadprodukcja, nadwyżka, producent, produkcja; sprzedaż; cena; spożycie; zapas; limit, nadmiar; kilogram, tona; kostki, łyżeczka, łyżka, szczypta, szklanka, torebka, worek cukru
- herbata bez cukru; dopłaty, dotacje do cukru; figurka; baranek, kurczaczek, kurczątko z cukru
- popyt, zapotrzebowanie; cło; kartki; podatek na cukier
- herbata, kawa, woda; maliny, truskawki; ciastka; cukierniczka, pojemnik, worek z cukrem
- torba, worek po cukrze
- cukier zdrożał
- wsypać cukru
- wyprodukować; sprzedawać; sypać, mieszać; zawierać cukier
- posypać coś cukrem
- zrezygnować z cukru; wykonany z cukru
- sięgać po cukier
- gotować, mieszać, utrzeć, wymieszać, zmieszać coś z cukrem
Cytaty
Poczęstunek był skromny, jakieś ciasto Baśki roboty, herbata z cukrem, miodowe ciastka. źródło: NKJP: Roman Antoszewski: Kariera na trzy karpie morskie, 2000 |
|
Najważniejsze, że przestała się konia bać. Nawet odważyła się podać mu na dłoni kostkę cukru. źródło: NKJP: Maria Nurowska: Panny i wdowy: zdrada, 1993 |
|
Margarynę zmiksować z cukrem, dodając po jednym żółtku, serek homogenizowany, śmietanę oraz rum. źródło: NKJP: Teresa Miazgowsk: Specjały, Kuchnia, 1998 |
|
Panie Senatorze, chciałbym wiedzieć, czy komisja zastanawiała się nad tym, jak dopłaty do cukru przeznaczonego na eksport wpłyną na ceny cukru na rynku wewnętrznym? źródło: NKJP: Sprawozdanie z 28. posiedzenia Senatu RP w dniu 14 lipca 1994 |
|
Nie do przyjęcia jest zarzut [...] dotyczący przyjęcia w ustawie zasady limitowania produkcji cukru oraz wyznaczania ceny minimalnej w celu ochrony wąskiej grupy producentów i handlowców. źródło: NKJP: Sprawozdanie stenograficzne z obrad Sejmu RP z dnia 25.08.1994 |
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | cukier |
cukry |
|
D. | cukru |
cukrów |
|
C. | cukrowi |
cukrom |
|
B. | cukier |
cukry |
|
N. | cukrem |
cukrami |
|
Ms. | cukrze |
cukrach |
|
W. | cukrze |
cukry |
Inne uwagi
Zwykle lp
2. związek chemiczny
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego części ciała, elementy i substancje składowe
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
synonimy: | cukrowiec, sacharyd, węglowodan |
Połączenia
- cukier i cholesterol
- badanie; poziom, stężenie, zawartość cukru (we krwi); akumulacja, eliminacja, produkcja, zapasy cukrów (w organizmie)
- reakcja białek z cukrami
- ograniczać cukry (w diecie); rozkładanie, spalanie cukrów (w organizmie)
Cytaty
Justyna już w namiocie, przy trasie, dostała coś do picia. Potem w namiocie przy mecie wszystko było już w porządku. Badania cukru mogą być chwilowo bardzo zachwiane. Wystarczy, że badana osoba zje coś słodkiego [...] i wszystko wraca do normy. źródło: NKJP: AS: Od szpitala do szpitala, Dziennik Polski, 2006-02-18 |
|
Nie ma żadnego sposobu, aby ustrzec się przed tą chorobą. Jedynym dobrym rozwiązaniem jest systematyczne badanie stężenia cukru we krwi lub w moczu, ponieważ szybkie wykrycie cukrzycy gwarantuje szansę podjęcia jak najlepszego leczenia. źródło: NKJP: Domowy diagnosta, Polityka, 2000-09-30 |
|
Hipoglikemia czyli niedocukrzenie to taki stan, kiedy ilość glukozy we krwi jest zbyt mała. Przy bardzo niskim poziomie cukru dochodzi do utraty przytomności, drgawek a nawet śmierci. źródło: NKJP: M.T.: Hipoglikemia, Co Tydzień Jaworzno, 2004-04-15 |
|
Przechowywanie w niskich temperaturach (4 °C) powoduje zahamowanie spalania cukrów w procesach oddechowych oraz zahamowanie resyntezy skrobi, co skutkuje zwiększoną akumulacją cukrów redukujących. W wyższej temperaturze (8 °C) zawartość cukrów nie zwiększa się znacząco, jednakże bulwy tracą turgor i intensywnie kiełkują. Zawartość cukrów powyżej 1% nadaje ziemniakom niekorzystny słodki posmak. źródło: NKJP: Justyna Wroniak: Jakość ziemniaków na stole konsumenta, Ziemniak Polski, 2007 |
|
Nawyk żucia gumy po posiłku (wystarczy kilka minut!) prowadzi do zwiększonego wydzielania śliny, powoduje szybszą eliminację cukrów z jamy ustnej, zwiększa właściwości buforujące śliny, czyli w efekcie neutralizuje pH w jamie ustnej. źródło: NKJP: Agnieszka A. Pawlik: Higiena jamy ustnej u osób pracujących w szkodliwych warunkach, Praca i Zdrowie, 2008-04-09 |
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | cukier |
cukry |
|
D. | cukru |
cukrów |
|
C. | cukrowi |
cukrom |
|
B. | cukier |
cukry |
|
N. | cukrem |
cukrami |
|
Ms. | cukrze |
cukrach |
|
W. | cukrze |
cukry |
Inne uwagi
Zwykle lm