UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

razowy

Chronologizacja

1 połowa XVII w., KorBa
Jako składnik połączenia lina razowa

Odmiana

część mowy: przymiotnik


Stopień równy

liczba pojedyncza
m1 m2 m3 n1, n2 ż
M. razowy
razowy
razowy
razowe
razowa
D. razowego
razowego
razowego
razowego
razowej
C. razowemu
razowemu
razowemu
razowemu
razowej
B. razowego
razowego
razowy
razowe
razową
N. razowym
razowym
razowym
razowym
razową
Ms. razowym
razowym
razowym
razowym
razowej
W. razowy
razowy
razowy
razowe
razowa
liczba mnoga
p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe
M. razowi
razowi
razowe
razowe
D. razowych
razowych
razowych
razowych
C. razowym
razowym
razowym
razowym
B. razowych
razowych
razowych
razowe
N. razowymi
razowymi
razowymi
razowymi
Ms. razowych
razowych
razowych
razowych
W. razowi
razowi
razowe
razowe

Pochodzenie

Zob. raz III

Definicja

powstały z ziarna, które miele się jeden raz, w całości

Noty o użyciu

Używane często w znaczeniu 'chleb razowy'.

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  pełnoziarnisty

Połączenia

  • chleb, makaron razowy; bułka, kasza, mąka razowa; pieczywo razowe

Cytaty

Warto spróbować makaronu razowego. Zawiera on tyle białka co mięso, przez co powinien znaleźć się w diecie wegetarian.

źródło: NKJP: Makaron nie tylko na depresję, Dziennik Łódzki, 2003-03-01

Czy chleb razowy jest rzeczywiście taki zdrowy? Słyszałam, że te zakwasy są szkodliwe dla wątroby.

źródło: NKJP: Internet

Później na przygodnej polance zasiadaliśmy do posiłku, dziewczęta wyjmowały z koszyków razowy chleb, ogórki i pomidory, kiełbasę i pieczoną cielęcinę.

źródło: NKJP: Jan Brzechwa: Gdy owoc dojrzewa, 1958

[...] kapusta na świńskich ogonach, kasza razowa z mlekiem, a do tego jeszcze pierogi z różnym nadzieniem oraz kołacze z serem, ciasta drożdżowe i słodkości – to tylko niektóre z potraw konkursowych prezentowanych i ocenianych przez komisję konkursową przeglądu dorobku limanowskich gospodyń.

źródło: NKJP: Smakołyki z Kłodnego, Gazeta Krakowska, 2007-07-24

Jedliśmy więc kluski z razowej mąki kraszone ciemnobrązowym olejem o bardzo silnym, odrażającym zapachu i smaku, zagryzając żółtym cukrem smakującym buraczaną melasą.

źródło: NKJP: Zdzisław Morawski: Gdzie ten dom, gdzie ten świat, 1994

Data ostatniej modyfikacji: 16.10.2024
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj