UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

farsz

Chronologizacja

SWil, SJPWar, SJPDor, SJPSz, SJPDun, ISJP, PSWP, USJP

Pochodzenie

fr. farce

Definicja

masa wykonana z różnego rodzaju mielonych lub siekanych, odpowiednio przyprawionych produktów służąca do nadziewania mięs, ryb, niektórych warzyw lub ciasta

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  nadzienie

Połączenia

  • grzybowy, mięsny, warzywny farsz
  • farsz do pierogów; z kaszy, z ryżu; z jaj; z mięsa, z ryby; z pieczarek; z kapusty...
  • składniki farszu
  • (francuskie) ciasto, gołąbki, naleśniki, paszteciki, pierogi z farszem
  • przygotować, przyrządzić; nałożyć farsz
  • nadziać, napełnić, wypełnić farszem
  • dodać; użyć do farszu

Cytaty

Wybrać dość duże pieczarki o głębokich czapeczkach, wykroić korzonki. [...] Wsypać garść siekanego kopru lub zielonej pietruszki, dwie łyżki tartej bułki i kawałek cielęciny pieczonej lub nerki cielęcej również drobno usiekanej, popieprzyć ten farsz i posolić; przygotowane pieczarki obgotować przez parę minut w słonej wodzie, [...] nadziać farszem, do którego dodać jedno całe jajo, posypać tartą bułką, polać masłem i upiec w piecu lub na patelni.

źródło: NKJP: Szampiony, czyli pieczarki, Dziennik Polski, 2002-07-06

Podawano też dania z kapustą: pierogi z farszem kapuściano-grzybowym, duszoną kapustę z grzybami, łazanki z kapustą i grzybami, kapustę z grochem, gołąbki z farszem ryżowo-grzybowym lub kartoflanym.

źródło: NKJP: Piotr Adamczewski: Cicha noc..., Polityka, 2007-12-22

[...] o obecności prosiaków na polskich wielkanocnych stołach dowodzą liczne książki kucharskie [...]. Nieomal w każdej z nich można znaleźć przepis na pieczonego prosiaczka lub [...] - prosiaka w galarecie. I wszędzie występują te same, wspominane już składniki farszu - gryczana kasza, wątróbka [...] i [...] majeranek, bo bez majeranku pieczony prosiak jest niepełny.

źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: O szynce, głowiźnie i prosiaku, Dziennik Polski, 2006-04-15

Najdroższym [...] zjedzonym przez nas daniem był trio kulebiakowe. [...]. Cena, nawet jak na Warszawę dość wysoka, nie odzwierciedla niebywałej wprost smakowitości tego dania. Wspaniałe i chrupiące ciasto z farszem różniących się zarówno kolorem, zapachem, jak i smakiem ryb skusi każdego smakosza.

źródło: NKJP:Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Wąsy w herbie, Polityka, 2006-01-21

W moim domu farsz do gołąbków przygotowuje się z ugotowanego na pół miękko ryżu [...], mielonego, surowego karczku wieprzowego [...], siekanej cebuli i oczywiście grzybów [...].

źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub Srebrnego Widelca, Tygodnik Podhalański, 2000

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: m3

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. farsz
farsze
D. farszu
farszów
C. farszowi
farszom
B. farsz
farsze
N. farszem
farszami
Ms. farszu
farszach
W. farszu
farsze
Data ostatniej modyfikacji: 13.03.2011
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj