Chronologizacja
Pochodzenie
fr. farce
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | nadzienie |
Połączenia
- grzybowy, mięsny, warzywny farsz
- farsz do pierogów; z kaszy, z ryżu; z jaj; z mięsa, z ryby; z pieczarek; z kapusty...
- składniki farszu
- (francuskie) ciasto, gołąbki, naleśniki, paszteciki, pierogi z farszem
- przygotować, przyrządzić; nałożyć farsz
- nadziać, napełnić, wypełnić farszem
- dodać; użyć do farszu
Cytaty
Wybrać dość duże pieczarki o głębokich czapeczkach, wykroić korzonki. [...] Wsypać garść siekanego kopru lub zielonej pietruszki, dwie łyżki tartej bułki i kawałek cielęciny pieczonej lub nerki cielęcej również drobno usiekanej, popieprzyć ten farsz i posolić; przygotowane pieczarki obgotować przez parę minut w słonej wodzie, [...] nadziać farszem, do którego dodać jedno całe jajo, posypać tartą bułką, polać masłem i upiec w piecu lub na patelni. źródło: NKJP: Szampiony, czyli pieczarki, Dziennik Polski, 2002-07-06 |
|
Podawano też dania z kapustą: pierogi z farszem kapuściano-grzybowym, duszoną kapustę z grzybami, łazanki z kapustą i grzybami, kapustę z grochem, gołąbki z farszem ryżowo-grzybowym lub kartoflanym. źródło: NKJP: Piotr Adamczewski: Cicha noc..., Polityka, 2007-12-22 |
|
[...] o obecności prosiaków na polskich wielkanocnych stołach dowodzą liczne książki kucharskie [...]. Nieomal w każdej z nich można znaleźć przepis na pieczonego prosiaczka lub [...] - prosiaka w galarecie. I wszędzie występują te same, wspominane już składniki farszu - gryczana kasza, wątróbka [...] i [...] majeranek, bo bez majeranku pieczony prosiak jest niepełny. źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: O szynce, głowiźnie i prosiaku, Dziennik Polski, 2006-04-15 |
|
Najdroższym [...] zjedzonym przez nas daniem był trio kulebiakowe. [...]. Cena, nawet jak na Warszawę dość wysoka, nie odzwierciedla niebywałej wprost smakowitości tego dania. Wspaniałe i chrupiące ciasto z farszem różniących się zarówno kolorem, zapachem, jak i smakiem ryb skusi każdego smakosza. źródło: NKJP:Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Wąsy w herbie, Polityka, 2006-01-21 |
|
W moim domu farsz do gołąbków przygotowuje się z ugotowanego na pół miękko ryżu [...], mielonego, surowego karczku wieprzowego [...], siekanej cebuli i oczywiście grzybów [...]. źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub Srebrnego Widelca, Tygodnik Podhalański, 2000 |
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | farsz |
farsze |
|
D. | farszu |
farszów |
|
C. | farszowi |
farszom |
|
B. | farsz |
farsze |
|
N. | farszem |
farszami |
|
Ms. | farszu |
farszach |
|
W. | farszu |
farsze |