zimny sos wytwarzany na bazie majonezu, najczęściej z dodatkiem musztardy, śmietany lub jogurtu naturalnego, drobno posiekanych konserwowych ogórków i marynowanych grzybków oraz soli i pieprzu, używany m.in. do wędlin, zimnego mięsa, ryb i gotowanych jajek
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
słoik sosu tatarskiego jajko; sandacz, szczupak w sosie tatarskim
robić, zrobić sos tatarski polać cośsosem tatarskim
Cytaty
Panna Krysia cały stolik zastawiła obfitością zakąsek. Był ich wielki wybór: śledź w oliwie, zimne mięso, jajka w majonezie, jakaś pstrokata sałatka wiosenna, młode rzodkiewki, do mięsa sos tatarski i drugi - cumberland.
źródło: NKJP: Jerzy Andrzejewski: Popiół i diament, 1948
Zjadł jajko w sosie tatarskim, wypił kawę, wypalił drugiego papierosa, przeczytał gazetę łącznie z wiadomościami gospodarczymi.
źródło: NKJP: Zygmunt Miłoszewski: Uwikłanie, 2007
Generalnie wszyscy się zgadzają, iż sos tatarski wspaniale pasuje do wędlin i zimnego mięsa, do jajek na twardo i do śledzi [...].
źródło: NKJP: Chrzanowy i tatarski, Dziennik Polski, 2001-09-29
Oprócz ciągłych napraw przy samochodzie, zajmuje się zaopatrzeniem. Dostaje np. telefon: mamy dla was 700 słoików sosu tatarskiego.