-
gęsty płyn o różnych smakach, przyrządzany jako dodatek do potraw
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
-
- delikatny, ostry, pikantny; gęsty, zawiesisty; ciemny, jasny; pyszny sos; sos cebulowy, chrzanowy, czekoladowy, czosnkowy, grzybowy, koperkowy, majonezowy, mięsny, pieczarkowy, pomidorowy, sojowy, śmietanowy, tabasco; słodki, słodko-kwaśny, winegret
- sos do dziczyzny, do makaronu, do mięs, do pieczeni, do pizzy, do sałaty, do spaghetti; sos z białego wina, z kaparów, z pomidorów, z prawdziwków, z sera pleśniowego,...; z torebki
- sos z grzybami, z ziołami
- sos na bazie chrzanu, majonezu, śmietany, świeżych ziół
- składniki sosu
- przyprawa do sosu
- przepis, receptura na sos
- gołąbki, kasza, kluski, makaron, mięso, naleśniki, placki, pulpety, sałata, spaghetti, ziemniaki, zrazy z jakimś sosem; naczynie z sosem
- gotować, przygotować/przygotowywać, robić; zagęścić; dać, dodać, podać sos
- polać/polewać coś sosem; ociekający sosem
- dodać, wlać, wrzucić coś do sosu
- podawać, serwować z jakimś sosem
-
|
Muszę zapewnić posiłek wszystkim naprawdę potrzebującym, którzy się pojawią. Mam np. pierogi z cebulką za 2,15 zł, gołąbki z sosem za 2,35 zł - tu przychodzą tacy, których nie stać na obiad w innym lokalu.
źródło: NKJP: Tanio, ale na miejscu, Dziennik Polski, 2001-02-08
|
|
W bazie, przed szturmem szczytu, mogliśmy sobie jeszcze zagotować makaron i dodać do niego sos z torebki [...] i to było wszystko.
źródło: NKJP: MARYLA RZESZUT: Grudziądz: Co grudziądzcy podróżnicy jedzą w ekstremalnych sytuacjach, Gazeta Pomorska, 2009-12-28
|
|
Szef kuchni Cafe Sukiennice [...] proponuje jako danie na weekend, szaszłyk z kawałków kurczaka, [...]. Szaszłyk ten podaje się z sosami: barbecue, miodowo-musztardowym oraz czosnkowym.
źródło: NKJP: Szaszłyk z kurczaka z nadziewanymi ziemniaczkami, Dziennik Polski, 2000-11-25
|
|
Ugotować w wodzie makaron, przelać zimną wodą i zmieszać z następującym sosem: ugotować kilkanaście suszonych borowików, pokrajać, wrzucić do sosu zrobionego z podsmażonej łyżki mąki, rozprowadzonej w maśle smakiem grzybowym, osolić i zagotować.
źródło: NKJP: Makaron po domowemu, Dziennik Polski, 2002-11-02
|
|
Stoły uginały się od wyszukanych potraw i deserów, po które zresztą goście chętnie sięgali, zajadając a to mięsne zakąski z pieczonymi jabłkami, a to naleśniki z bitą śmietaną w sosie czekoladowym, a to jeszcze inne specjały przygotowane na galę.
źródło: NKJP: Jarosław Panek: Zapach wielkiej gali, Echo Dnia, 2005-01-22
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
m3
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
sos
|
sosy
|
|
D. |
sosu
|
sosów
|
|
C. |
sosowi
|
sosom
|
|
B. |
sos
|
sosy
|
|
N. |
sosem
|
sosami
|
|
Ms. |
sosie
|
sosach
|
|
W. |
sosie
|
sosy
|
|
-
fr.
sauce
Z łac. lud. salsa (pochodzi od: salsus 'słony').
CHRONOLOGIZACJA:
SL
SWil
SJPWar
SJPDor
SJPSz
SJPDun
ISJP
PSWP
USJP
Data ostatniej modyfikacji: 15.07.2011