Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | przeciwutleniacz |
przeciwutleniacze |
|
D. | przeciwutleniacza |
przeciwutleniaczy |
|
C. | przeciwutleniaczowi |
przeciwutleniaczom |
|
B. | przeciwutleniacz |
przeciwutleniacze |
|
N. | przeciwutleniaczem |
przeciwutleniaczami |
|
Ms. | przeciwutleniaczu |
przeciwutleniaczach |
|
W. | przeciwutleniaczu |
przeciwutleniacze |
Pochodzenie
Być może kalka ang. antioxidant; zob. przeciw , utleniać , tlen
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Choroby i ich leczenie leki i sposoby leczenia, zabiegi, sprzęty medyczne
Relacje znaczeniowe
synonimy: | antyoksydant, antyutleniacz | |
hiperonimy: | substancja |
Połączenia
- naturalny; silny przeciwutleniacz
- dużo przeciwutleniaczy
- poziom, źródło przeciwutleniaczy
- przeciwutleniacz przed czymś chroni, czemuś zapobiega
- zawierać przeciwutleniacze
- działać jako przeciwutleniacz
Cytaty
W izotonicznym napoju [...] jest dużo zdrowych składników. Magnez, potas, fosfor, nie wspominając już o różnych witaminach. Za to w piwie jest przeciwutleniacz, który zapobiega nowotworom. źródło: NKJP: Krzysztof Varga: Chłopaki nie płaczą, 1996 |
|
Witamina A jest istotna dla wzroku i skóry oraz pełni funkcję ważnego przeciwutleniacza, natomiast witamina D pomaga organizmowi we wchłanianiu wapnia. źródło: NKJP: Agata Markowicz: Nie bój się zachcianek, Trybuna Śląska, 2003-12-27 |
|
Przeciwutleniacze zawarte w świeżych, surowych warzywach i owocach, takie jak witaminy C, E i karotenoidy, wiążąc wolne rodniki, zmniejszają ryzyko uszkodzenia DNA. źródło: NKJP: Stanisław Gołba: Magia warzyw i owoców, Dziennik Zachodni, 2011 |
|
Ubocznym skutkiem spożywania potraw z przeciwutleniaczami mogą być stany alergiczne. źródło: NKJP: Wiktoria Sobczyk: Substancje obce w żywności. Żywność bezpieczna, 2000 |
|
Natomiast przeciwutleniacze naturalne wtórne, mniej poznane niż pierwotne, powstają w procesach przetwarzania żywności [...]. źródło: NKJP: Józef Korczak i in.: Hydrolizat śruty rzepakowej jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy, Rośliny Oleiste, 1998-01-01 |