Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
Inne uwagi
We wszystkich formach ta sama postać fleksyjna
Pochodzenie
może wietn. (cánh) mŏng '(cienkie) skrzydła'
Pochodzenie nazwy na podstawie artykułu Łukasza Łuczaja "Uszak bzowy, mung czy mun?" (2015)
1. grzyb
Definicja
Warianty
- częściej mun
Wymowa
[mung] lub [mųg]
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny leśne i łąkowe
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | grzyb |
Cytaty
Zdecydowanie najbardziej smakowały mi sajgonki w Kinh Bac II. Zwłaszcza zachwycił mnie farsz - grzybki mung, sojowy makaron i mięsko. Wyrazisty, orientalny smak, którego niestety często brakowało w innych restauracjach. źródło: NKJP: Tadeusz Płatek: Złamane nutką pikanterii, Gazeta Krakowska, 2002-09-08 |
|
W nocy z 21 na 22 stycznia zaczyna się Tet, czyli Nowy Rok, największe święto Wietnamczyków. Mama Andrzejka przygotuje na tę okazję tradycyjne ciasto ryżowe „banh chung”, ciastka z mąki ryżowej - „che lam” i makaron sojowy z grzybkami mung. źródło: NKJP: Tet znaczy Nowy Rok, Dziennik Polski, 2004-01-17 |
|
Jednak od rana w X można zjeść choćby pyszne tosty z humusem (pastą z ciecierzycy) - chyba najlepszym w mieście. Później pojawia się sambar i zupa dnia (japońska z wodorostami, tajska z mlekiem kokosowym, polski krupnik, barszcz czy pyszny żur), warzywne zestawy z brązowym ryżem (szpinak z bakłażanem, szpinak z kiełkami czy sezamem, rozmaite warzywa z tamaryndowcem, goździkami lub znakomita mieszanka czarnej fasolki z grzybami mung...), pilawy z rozmaitych kasz. źródło: NKJP: Agnieszka Kozak: Dziennik Polski, 2008-10-30 |
2.a roślina
Definicja
Wymowa
[mung] lub [mųg]
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | fasola |
Cytaty
Zamiast więc zjadać na śniadanie garść syntetycznych witamin, lepiej sięgnąć po garść kiełków. Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona lucerny, soczewicy, fasoli mung [...], a także ziarna pszenicy i owsa. źródło: NKJP: Niekonwencjonalnie. Roślinny sposób na zdrowie, Głos Pomorza, 2006 |
|
[...] kiełki fasoli mung - są dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz łatwo strawnego błonnika (korzystnie wpływają na jelita). źródło: NKJP: d: Wzmocnij się kiełkami, Dziennik Łódzki, 2003-03-08 |
|
Z tymi wszystkimi fasolami egzotycznymi to też bym uważała - ani mung, ani cieciorka i reszta nie rosną w naszym klimacie [...]. źródło: NKJP: Internet |
|
Za 2,20 zł można stać się posiadaczem opakowania kiełków z lucerny, rzodkiewki, rzepy, koniczyny i brukwi. O 40 groszy droższe jest opakowanie kiełków fasoli mung. źródło: NKJP: Alicja Zboińska: Co zdrowego pani poleca, czyli ekologiczne handlowanie, Dziennik Łódzki, 2006-06-26 |
|
[...] spróbuj zrobić te same potrawy, które do tej pory robiłaś z mung, z jej kiełków. Nie dawno to odkryliśmy i jesteśmy zachwyceni. źródło: NKJP: Internet |
2.b do jedzenia
Definicja
Wymowa
[mung] lub [mųg]
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Przed gotowaniem fasolę mung moczymy na gorąco: zalewamy wrzącą wodą (2–3 szklanki wody na szklankę fasoli) i pozostawiamy na 2–3 godziny po czym odsączamy. źródło: Internet: ilegotowac.pl |
|
Na obiady jadamy między innymi: [...] źródło: NKJP: Internet |
|
Kotlety z fasoli mung są idealne i do tradycyjnego i mocnego przyprawiania – same w sobie mają na tyle neutralny smak, że idealnie nadają się do doprawiania rozmaitymi przyprawami. źródło: Internet: blogweganski.pl |