Chronologizacja
Na podstawie indeksu haseł.
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | rukiew |
rukwie |
|
D. | rukwi |
rukwi |
|
C. | rukwi |
rukwiom |
|
B. | rukiew |
rukwie |
|
N. | rukwią |
rukwiami |
|
Ms. | rukwi |
rukwiach |
|
W. | rukwi |
rukwie |
Inne uwagi
Zwykle lp
Pochodzenie
Najprawdopodobniej od niem. Ruke (Rauke) albo wł. ruka (dziś zdrobnienie: ruchetta / rochetta) z rodzimym przyrostkiem -ew (por. rzodkiew, brukiew, marchew)
1.a roślina
Definicja
Noty o użyciu
Występuje jako składnik terminów botanicznych, np. rukiew wodna .
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | roślina |
Połączenia
- łodyga, listki, liście, nasiona rukwi
- uprawiać rukiew
Cytaty
Rukiew dziko rosnącą należy zbierać i używać bardzo ostrożnie, ponieważ do liści mogą przywierać maleńkie ślimaki [...]. źródło: NKJP: Rozalia Ćwiertnia: Rukiew wodna, Gazeta Krakowska, 2004-05-19 |
|
Sporządzono sałatkę z udziałem okrągłych listków zielonej rukwi i pestek z dyni, a na talerzu nie zabrakło też prawdziwków. źródło: NKJP: Piotr Bikont: Żubrzy ozór, ptasie móżdżki i francuskie medale, Gazeta Wyborcza, 1998-04-03 |
1.b jadalne liście
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- sałatka, zupa z rukwi
Cytaty
Jedz więcej warzyw liściastych i korzeniowych, najlepiej w postaci surowej, takich jak rukiew wodna (rzeżucha wodna), marchew, słodkie ziemniaki, brokuły, brukselka, szpinak, zielona fasolka i papryka. źródło: NKJP: Agata Markowicz: Twój przyjaciel błonnik, Trybuna Śląska, 2003-09-13 |
|
Oddzielamy liście od łodygi rukwi. Łodygi z grubsza rozdrabniamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Następnie smażymy rukiew około trzech minut, tak, aby zmiękła. Wrzucamy do garnka łodygi oraz dolewamy bulion. źródło: Internet: www.zdrowe-smaki.blogspot.com |
|
Rukiew należy dokładnie umyć, następnie otrząsnąć, by usunąć nadmiar wody. Stosuj do sałatek i zup wyłącznie same liście lub dodaj przetarte łodygi, by nadać zupie intensywniejszy smak. źródło: Internet: www.wiemcogotuje.pl |
|
Z trzech zup wybraliśmy zupę z rukwi wodnej z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami oraz zupę kremową z pomidorów z ryżem i kiełkami. źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Włosi górą, Polityka, 2007-03-31 |
|
W salaterce należy ułożyć rukiew, plasterki cukinii i ogórki kiszone. źródło: Internet: www.bistro24.pl |