UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

rukiew

Chronologizacja

XVI w., SPXVI
Na podstawie indeksu haseł.

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: ż

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. rukiew
rukwie
D. rukwi
rukwi
C. rukwi
rukwiom
B. rukiew
rukwie
N. rukwią
rukwiami
Ms. rukwi
rukwiach
W. rukwi
rukwie

Inne uwagi

Zwykle lp

Pochodzenie

Najprawdopodobniej od niem. Ruke (Rauke) albo wł. ruka (dziś zdrobnienie: ruchetta / rochetta) z rodzimym przyrostkiem -ew (por. rzodkiew, brukiew, marchew)

1.a roślina

Definicja

roślina o jadalnych na surowo zielonych, pierzastych liściach, jadalnej łodydze oraz drobnych, białych kwiatach; jej owoc zawiera dwa rzędy nasion

Noty o użyciu

Występuje jako składnik terminów botanicznych, np. rukiew wodna.

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  roślina

Połączenia

  • łodyga, listki, liście, nasiona rukwi
  • uprawiać rukiew

Cytaty

Rukiew dziko rosnącą należy zbierać i używać bardzo ostrożnie, ponieważ do liści mogą przywierać maleńkie ślimaki [...].

źródło: NKJP: Rozalia Ćwiertnia: Rukiew wodna, Gazeta Krakowska, 2004-05-19

Sporządzono sałatkę z udziałem okrągłych listków zielonej rukwi i pestek z dyni, a na talerzu nie zabrakło też prawdziwków.

źródło: NKJP: Piotr Bikont: Żubrzy ozór, ptasie móżdżki i francuskie medale, Gazeta Wyborcza, 1998-04-03

1.b jadalne liście

Definicja

jadalne liście rukwi - rośliny, mające specyficzny, ostry smak

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Połączenia

  • sałatka, zupa z rukwi

Cytaty

Jedz więcej warzyw liściastych i korzeniowych, najlepiej w postaci surowej, takich jak rukiew wodna (rzeżucha wodna), marchew, słodkie ziemniaki, brokuły, brukselka, szpinak, zielona fasolka i papryka.

źródło: NKJP: Agata Markowicz: Twój przyjaciel błonnik, Trybuna Śląska, 2003-09-13

Oddzielamy liście od łodygi rukwi. Łodygi z grubsza rozdrabniamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Następnie smażymy rukiew około trzech minut, tak, aby zmiękła. Wrzucamy do garnka łodygi oraz dolewamy bulion.

źródło: Internet: www.zdrowe-smaki.blogspot.com

Rukiew należy dokładnie umyć, następnie otrząsnąć, by usunąć nadmiar wody. Stosuj do sałatek i zup wyłącznie same liście lub dodaj przetarte łodygi, by nadać zupie intensywniejszy smak.

źródło: Internet: www.wiemcogotuje.pl

Z trzech zup wybraliśmy zupę z rukwi wodnej z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami oraz zupę kremową z pomidorów z ryżem i kiełkami.

źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Włosi górą, Polityka, 2007-03-31

W salaterce należy ułożyć rukiew, plasterki cukinii i ogórki kiszone.

źródło: Internet: www.bistro24.pl

Frazeologizmy

rukiew wodna
Data ostatniej modyfikacji: 01.05.2016
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj