Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | gluten |
gluteny |
|
D. | glutenu |
glutenów |
|
C. | glutenowi |
glutenom |
|
B. | gluten |
gluteny |
|
N. | glutenem |
glutenami |
|
Ms. | glutenie |
glutenach |
|
W. | glutenie |
gluteny |
Inne uwagi
Zwykle lp
Pochodzenie
internac.
ang.
fr.
niem.
z łac. glūten 'klej'
1. w zbożu
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Choroby i ich leczenie przyczyny, objawy i skutki chorób
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | białko |
Połączenia
- zawartość glutenu
- zawierać gluten
Cytaty
Pszenica jara gromadzi w ziarnie więcej białka i glutenu niż odmiany ozime. Popularność tych upraw wzrasta systematycznie w ostatnich latach. źródło: NKJP: Kazimierz Netka: Grupy producentów, Dziennik Powiatu Bytowskiego, 1999-03-19 |
|
Kaszę gryczaną warto polecić przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu. Nie zawiera glutenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej. źródło: NKJP: Luiza Buras: Bogaty wybór kasz dla zdrowia i urody, Gazeta Pomorska, 2010-01-30 |
|
Zboże to, które człowiek uszlachetnił dla celów piekarniczych poprzez podniesienie w nim zawartości lektyny zwanej glutenem (glue w języku angielskim oznacza klej, kleić, zlepiać), wyrządza wiele złego powodując powstawanie celiakii, enteropatii glutenozależnych, alergii, schizofrenii. źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001 |
|
Dieta bezglutenowa jest podstawowym lekiem w celiakii, w której pod wpływem spożywanego glutenu dochodzi do uszkodzenia enterocytów i kosmków jelita cienkiego, a w efekcie do przewlekłej biegunki typu tłuszczowego. źródło: NKJP: Danuta Rogowska: O dietach na różne okazje, Gazeta Wrocławska, 2002-09-30 |
2. w żelatynie
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I TECHNIKA Przemysł materiały używane w przemyśle
Relacje znaczeniowe
synonimy: | glutyna |
Cytaty
Podczas przemywania ciasta pszennego wodą następuje oddzielenie skrobi, części otrąbiastych i związków rozpuszczalnych od wilgotnej, ciągliwej masy — glutenu. źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993 |