glutyna

  • chem.  masa, która pęcznieje w zimnej wodzie, a w połączeniu z wrzącą wodą tworzy roztwór zastygający w postaci galarety i stanowi najważniejszy składnik klejów zwierzęcych i żelatyny
  • CZŁOWIEK I TECHNIKA

    Przemysł

    materiały używane w przemyśle

  • synonimy:  gluten
  • Jest specjalnym klejem o niskiej jakości na bazie glutyny, w formie galarety, o średnim czasie schnięcia otwartego, bardzo dobrze rozkładającym się na płaszczyźnie [...].

    źródło: Internet: kleje-poligrafia.com.pl/opis produktu

    Żelatyna wieprzowa zawiera w swoim składzie glutynę oraz domieszki.

    źródło: Internet: ciam.pl/skladnik-zelatyna-wieprzowa

    O ile warstwa farby nie jest zbyt gruba i dobrze związana z zaprawą, a także jeżeli glutyna w zaprawie nie przechodziła procesów pleśniowych, a więc jest dobrze związana z deską, można wykorzystać odwrotne przegięcie do trwałego wyrównania powierzchni obrazu.

    źródło: Rudolf Kozłowski: Prostowanie spaczonych podobrazi drewnianych za pomocą zabiegów chemicznych i mechanicznych, Ochrona Zabytków, nr 13/1-4 (48-51), 1960 (bazhum.muzhp.pl)

    Na skutek obniżenia temperatury glutyna zastyga w postaci galarety, co jest wykorzystywane np. w produkcji salcesonów, galaretek mięsnych itp.

    źródło: Internet: zapytajtrenera.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. glutyna
    glutyny
    D. glutyny
    glutyn
    C. glutynie
    glutynom
    B. glutynę
    glutyny
    N. glutyną
    glutynami
    Ms. glutynie
    glutynach
    W. glutyno
    glutyny

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • internac.

    ang. glutin

    fr. glutine

    z łac. glūten 'klej'

CHRONOLOGIZACJA:
1861, Niewiasta, pismo poświęcone płci pięknej, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 08.06.2017