-
twarde ciastko zrobione z maku, miodu, cukru i niekiedy bakalii, smażonych razem
-
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
-
|
Makagigi (albo makagigę) zawdzięczamy kuchni żydowskiej, a słodkie ciasteczka trochę podobne do sezamków były bardzo popularne do początków XX w.
źródło: Internet: nck.pl
|
|
Na wspomnienie o makagigach przychodzą mi na myśl „słomki miętowe” — długie, białe w różowe paski i bardzo słodkie [...].
źródło: Janusz Meissner: Wspomnienia pilota, 1985 (books.google.pl)
|
|
[...] zwyczajne słowa zwyczajnej mowy w trojgu ich ustach zamieniają się w coś jak makagiga, której jeden koniec możesz przylepić do ściany, a z drugim trzymanym między wargami iść i nieprzerwanie ciągnąć za sobą to lepkie miodowe ciasto.
źródło: Ewa Szelburg-Zarembina: Dzieła, 1971 (books.google.pl)
|
|
Moja siostra postanowiła się rzucić na głęboką wodę i upiec makagigę [...]. Gdy już umocniła się w swoim postanowieniu, okazało się, że [...] makagiga jest jej potrzebna na środę.
źródło: Internet: adamczewski.blog.polityka.pl
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
ż
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
makagiga
|
makagigi
|
|
D. |
makagigi
|
makagig
|
|
|
|
C. |
makagidze
|
makagigom
|
|
B. |
makagigę
|
makagigi
|
|
N. |
makagigą
|
makagigami
|
|
Ms. |
makagidze
|
makagigach
|
|
W. |
makagigo
|
makagigi
|
|
-
Etymologia niejasna, może z jidisz (Bańk.).
CHRONOLOGIZACJA:
1831,
Bitwa pod Stubnem, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 03.08.2020