makagigi

rzadziej makagiga

  • twarde ciastko zrobione z maku, miodu, cukru i niekiedy bakalii, smażonych razem
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  ciastko
  • Po sali krążyli kelnerzy w białych marynarkach i fartuchach. Nosili tace pełne słodyczy, sorbetów różanych, makagig, kawy, papierosów itd. Zaproszeni jedli i rozmawiali wesoło.

    źródło: Stanisław Makowiecki: Mamałyga, czyli słońce na stole, 1976 (books.google.pl)

    Wielkanoc nie była czasem ciastek, cukierniczego drobiazgu, nawet prywatni cukiernicy zapominali wówczas o kremówkach i bezach, o makagigi i szarlotkach - wypiekając baby i mazurki.

    źródło: NKJP: Ciastka, Dziennik Polski, 2002-03-30

    Makagigi było moim ulubionym zimowym przysmakiem.

    źródło: Internet: adamczewski.blog.polityka.pl

    Makagigi to była taka kostka, to był mak i jakaś taka masa [...].

    źródło: Internet: spotkania.wiara.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: n2, ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. makagigi
    makagigi
    D. makagigi
    makagigi
    makagig
    C. makagigi
    makagidze
    makagigi
    makagigom
    B. makagigi
    makagigę
    makagigi
    N. makagigi
    makagigą
    makagigi
    makagigami
    Ms. makagigi
    makagidze
    makagigi
    makagigach
    W. makagigi
    makagigo
    makagigi
  • Etymologia niejasna, może z jidisz (Bańk.).

CHRONOLOGIZACJA:
Zob.  makagiga 
Data ostatniej modyfikacji: 03.08.2020