makagiga

częściej makagigi

  • twarde ciastko zrobione z maku, miodu, cukru i niekiedy bakalii, smażonych razem
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  ciastko
  • Makagigi (albo makagigę) zawdzięczamy kuchni żydowskiej, a słodkie ciasteczka trochę podobne do sezamków były bardzo popularne do początków XX w.

    źródło: Internet: nck.pl

    Na wspomnienie o makagigach przychodzą mi na myśl „słomki miętowe” — długie, białe w różowe paski i bardzo słodkie [...].

    źródło: Janusz Meissner: Wspomnienia pilota, 1985 (books.google.pl)

    [...] zwyczajne słowa zwyczajnej mowy w trojgu ich ustach zamieniają się w coś jak makagiga, której jeden koniec możesz przylepić do ściany, a z drugim trzymanym między wargami iść i nieprzerwanie ciągnąć za sobą to lepkie miodowe ciasto.

    źródło: Ewa Szelburg-Zarembina: Dzieła, 1971 (books.google.pl)

    Moja siostra postanowiła się rzucić na głęboką wodę i upiec makagigę [...]. Gdy już umocniła się w swoim postanowieniu, okazało się, że [...] makagiga jest jej potrzebna na środę.

    źródło: Internet: adamczewski.blog.polityka.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. makagiga
    makagigi
    D. makagigi
    makagig
    C. makagidze
    makagigom
    B. makagigę
    makagigi
    N. makagigą
    makagigami
    Ms. makagidze
    makagigach
    W. makagigo
    makagigi
  • Etymologia niejasna, może z jidisz (Bańk.).

CHRONOLOGIZACJA:
1831, Bitwa pod Stubnem, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 03.08.2020