-
2.
cukierek zrobiony z przetartych owoców lub zagęszczonego soku owocowego, zwykle otoczony w cukrze, przypominający konsystencją galaretkę - zimny deser -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: cukierek
-
Bakalie, czyli suche owoce, i słodycze (figi, daktyle, czekoladki, marmoladki) jada się palcami z salaterki.
źródło: NKJP: Tadeusz Rojek: Jak to się je. Savoir-vivre przy stole, 1994
Wiewiórka spojrzał na mnie szeroko otwartymi oczami. [...] - A gdzie moja czekolada? [...] W tej puszce miałem też gumę do żucia, torebkę z miętowymi cukierkami, pudełko z marmoladkami [...]. I co się z tym stało? - zakończył [...].
źródło: NKJP: Zbigniew Nienacki: Księga strachów, 1967
Na stole na dużych półmiskach leżały marcepanowe zwierzątka i lalki oraz marmoladki [...].
źródło: NKJP: Jan Brzechwa: Akademia pana Kleksa, 1946
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. marmoladka
marmoladki
D. marmoladki
marmoladek
C. marmoladce
marmoladkom
B. marmoladkę
marmoladki
N. marmoladką
marmoladkami
Ms. marmoladce
marmoladkach
W. marmoladko
marmoladki
Inne uwagi
Zwykle lm
-