frytek

częściej frytka

  • jeden z wielu pasków powstałych po pokrojeniu ziemniaka, które smaży się w tłuszczu i zjada na ciepło jako osobne danie lub jako dodatek do innych potraw
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Zespół kuchenny długości 1,8 m obejmujący dwa kotły do frytków [...], piekarnik, płytki do gotowania, ruszt na wysokości głowy kucharza i patelnię [...]

    źródło: Przemysł Spożywczy. Miesięcznik naukowo- techniczny, 1972 (books.google.pl)

    Na przygotowanie takich frytków z sosem potrzebujesz około godziny, ale uwierz mi, warto.

    źródło: Internet: jagusiowesmaki.pl

    Jakiś tydzień temu ukłułam się frytkiem podczas jedzenia, i od tamtej pory od tygodni boli mnie gardło, jakoś na wysokości krtani.

    źródło: Internet: pytania.abczdrowie.pl

    Trzeba mieć jakieś granice! Jak można zjeść frytka z podłogi?

    źródło: Internet: kwejk.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3, m2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. frytek
    frytki
    D. frytka
    frytków
    C. frytkowi
    frytkom
    B. frytek
    pot. frytka
    frytki
    N. frytkiem
    frytkami
    Ms. frytku
    frytkach
    W. frytku
    frytki

  • fr. frite

  • Zob. też:

    frytki

CHRONOLOGIZACJA:
Zob. frytka
Data ostatniej modyfikacji: 17.02.2021