karmelówka
-
wódka wytwarzana domowym sposobem ze spirytusu z dodatkiem gęstej, ciągliwej masy powstałej z mocno podgrzanego, rozpuszczonego cukru
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
synonimy: alembik
przepalanka
hiperonimy: wódka
-
- butelka, kieliszek karmelówki
-
Jeśli chcesz, by karmelówka była naprawdę mocna, możesz wymieszać spirytus z wódką.
źródło: Internet: burczymiwbrzuchu.pl
Do wody z karmelem dodaj spirytus. Składniki wymieszaj i przelej do butelek. Karmelówkę odstaw na 3 dni do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku.
źródło: Internet: smaker.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. karmelówka
karmelówki
D. karmelówki
karmelówek
C. karmelówce
karmelówkom
B. karmelówkę
karmelówki
N. karmelówką
karmelówkami
Ms. karmelówce
karmelówkach
W. karmelówko
karmelówki
Inne uwagi
Zwykle lp
-