-
2.
pot. napój alkoholowy przygotowywany z żółtek jaj, cukru, mleka i spirytusu -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
synonimy: adwokat
ajerkoniak
jajecznik
hiperonimy: alkohol
trunek
-
Żółtka połączyć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i ubić do białości. Dodawać stopniowo mleko i dalej ubijać. Następnie wlewać stopniowo spirutus i całość zamieszać. Przelać do butelek. Po upływie doby jajówka „skurczy się”, więc należy butelkę uzupełnić do pełna jajówką z drugiej butelki.
źródło: Internet: gotowanie.onet.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jajówka
jajówki
D. jajówki
jajówek
C. jajówce
jajówkom
B. jajówkę
jajówki
N. jajówką
jajówkami
Ms. jajówce
jajówkach
W. jajówko
jajówki
-