-
cecha czegoś przeznaczonego do jedzenia, co wydaje suchy, trzeszczący dźwięk przy łamaniu lub gryzieniu
-
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii
-
|
[...] leżał tam na długim półmisku świeżo upieczony prosiak, pozwalający domyślać się niezwykłej chrupkości młodej skórki, a zwłaszcza zakręconego w spiralę ogonka...
źródło: NKJP: Jan Brzechwa: Gdy owoc dojrzewa, 1958
|
|
W drugiej postaci - to bawarski przepis - golonka jest najpierw marynowana, potem obgotowywana w warzywnym wywarze, a w końcu pieczona aż do chrupkości.
źródło: NKJP: Internet
|
|
Kotlet schabowy, flagowe danie kuchni warszawskiej, był soczysty, choć może trochę za gruby, co się odbiło na chrupkości.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Raki w kazamatach, Polityka 2006-04-29
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
ż
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
chrupkość
|
chrupkości
|
|
D. |
chrupkości
|
chrupkości
|
|
|
|
C. |
chrupkości
|
chrupkościom
|
|
B. |
chrupkość
|
chrupkości
|
|
N. |
chrupkością
|
chrupkościami
|
|
Ms. |
chrupkości
|
chrupkościach
|
|
W. |
chrupkości
|
chrupkości
|
|
Inne uwagi
Zwykle lp
-
CHRONOLOGIZACJA:
1858,
O zabytkach mowy ludu polskiego w języku angielskim, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 05.04.2022