chrupkość

  • cecha czegoś przeznaczonego do jedzenia, co wydaje suchy, trzeszczący dźwięk przy łamaniu lub gryzieniu
  • KATEGORIE FIZYCZNE

    Cechy i właściwości materii

    stan skupienia, trwałość materii

  • [...] leżał tam na długim półmisku świeżo upieczony prosiak, pozwalający domyślać się niezwykłej chrupkości młodej skórki, a zwłaszcza zakręconego w spiralę ogonka...

    źródło: NKJP: Jan Brzechwa: Gdy owoc dojrzewa, 1958

    W drugiej postaci - to bawarski przepis - golonka jest najpierw marynowana, potem obgotowywana w warzywnym wywarze, a w końcu pieczona aż do chrupkości.

    źródło: NKJP: Internet

    Kotlet schabowy, flagowe danie kuchni warszawskiej, był soczysty, choć może trochę za gruby, co się odbiło na chrupkości.

    źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Raki w kazamatach, Polityka 2006-04-29

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. chrupkość
    chrupkości
    D. chrupkości
    chrupkości
    C. chrupkości
    chrupkościom
    B. chrupkość
    chrupkości
    N. chrupkością
    chrupkościami
    Ms. chrupkości
    chrupkościach
    W. chrupkości
    chrupkości

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • Zob. chrupać

CHRONOLOGIZACJA:
1858, O zabytkach mowy ludu polskiego w języku angielskim, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 05.04.2022