-
pot.
grzyb wyglądem zbliżony do borowika szlachetnego, ale ze względu na gorzki smak niejadalny
-
Wyraz używany jako składnik terminu goryczak żółciowy; Tylopilus felleus.
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny leśne i łąkowe
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
-
|
Młode owocniki jako żywo przypominają borowika szlachetnego, lecz są bardzo gorzkie i z tego powodu niejadalne. Nawet kawałek goryczaka dodany do zupy grzybowej zepsuje całość.
źródło: NKJP: Rozalia Ćwiertnia: Goryczak żółciowy, Gazeta Krakowska, 2004-09-30
|
|
Cechą wyróżniającą goryczaka jest spodnia część kapelusza. Białe rurki po dotknięciu różowieją, podobnie jak trzon grzyba. Takiej właściwości nie mają podobne gatunki jadalne.
źródło: NKJP: (IKa): Uwaga! Można się zatruć, Nieprawdziwe prawdziwki, Gazeta Krakowska, 2001-07-20
|
|
- Jeśli nie jesteśmy pewni, a bardzo chcemy zjeść grzyby, wybierajmy grzyby rurkowe - przekonuje [...]. - Spośród nich tylko dwa mogą nam zaszkodzić: goryczak, który jest po prostu niesmaczny, i borowik szatan, który od lat nie występuje w Małopolsce.
źródło: NKJP: (E): Sezon sromotnikowy, Dziennik Polski, 2006-08-17
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
m2,
m3
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
goryczak
|
goryczaki
|
|
D. |
goryczaka
|
goryczaków
|
|
C. |
goryczakowi
|
goryczakom
|
|
B. |
goryczaka
goryczak
|
goryczaki
|
|
N. |
goryczakiem
|
goryczakami
|
|
Ms. |
goryczaku
|
goryczakach
|
|
W. |
goryczaku
|
goryczaki
|
|
-
CHRONOLOGIZACJA:
1849,
Ignacy Rafał Czerwiakowski, Botanika szczególna, cz. 1, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 22.07.2022