goryczak

  • pot.  grzyb wyglądem zbliżony do borowika szlachetnego, ale ze względu na gorzki smak niejadalny
  • Wyraz używany jako składnik terminu goryczak żółciowy; Tylopilus felleus.

  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    rośliny leśne i łąkowe


    CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  grzyb
  • Młode owocniki jako żywo przypominają borowika szlachetnego, lecz są bardzo gorzkie i z tego powodu niejadalne. Nawet kawałek goryczaka dodany do zupy grzybowej zepsuje całość.

    źródło: NKJP: Rozalia Ćwiertnia: Goryczak żółciowy, Gazeta Krakowska, 2004-09-30

    Cechą wyróżniającą goryczaka jest spodnia część kapelusza. Białe rurki po dotknięciu różowieją, podobnie jak trzon grzyba. Takiej właściwości nie mają podobne gatunki jadalne.

    źródło: NKJP: (IKa): Uwaga! Można się zatruć, Nieprawdziwe prawdziwki, Gazeta Krakowska, 2001-07-20

    - Jeśli nie jesteśmy pewni, a bardzo chcemy zjeść grzyby, wybierajmy grzyby rurkowe - przekonuje [...]. - Spośród nich tylko dwa mogą nam zaszkodzić: goryczak, który jest po prostu niesmaczny, i borowik szatan, który od lat nie występuje w Małopolsce.

    źródło: NKJP: (E): Sezon sromotnikowy, Dziennik Polski, 2006-08-17

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2, m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. goryczak
    goryczaki
    D. goryczaka
    goryczaków
    C. goryczakowi
    goryczakom
    B. goryczaka
    goryczak
    goryczaki
    N. goryczakiem
    goryczakami
    Ms. goryczaku
    goryczakach
    W. goryczaku
    goryczaki
  • Zob. gorycz

CHRONOLOGIZACJA:
1849, Ignacy Rafał Czerwiakowski, Botanika szczególna, cz. 1, polona.pl
FRAZEOLOGIZMY:
Data ostatniej modyfikacji: 22.07.2022