-
kulin.
masa z orzechów roztartych z palonym cukrem, którą nadziewa się wyroby cukiernicze
-
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
-
- ciasto, ciastko, cukierek z grylażem
- nadziewać, przekładać grylażem
-
|
Podczas Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć piernika sułtańskiego przekładanego grylażem z powidłami, masą czekoladową i orzeszkami oraz miodownika w formie keksa z suszonymi owocami [...].
źródło: NKJP: Beata Zagrodzka-Blok: Lody na początek, Polska Głos Wielkopolski, 2003-11-03
|
|
Najsmaczniejszy grylaż uzyskuje się, stosując w równych proporcjach orzechy oraz cukier [...].
źródło: Internet: kuchnia.wp.pl
|
|
W celu udekorowania tortu na suchej patelni roztopić do zbrązowienia 6 łyżek cukru. W powstałym karmelu obtoczyć pozostałe 10 dkg orzechów. Wyłożyć je na mokrą deskę do krojenia i po wystudzeniu posiekać drobno nożem o szerokim ostrzu. Powstałym grylażem obłożyć dokładnie boki i wierzch tortu.
źródło: Internet: mniammniam.com
|
|
[...] grelaż [...] jest bardzo słodki. Wykorzystuje się go w karmelkach, tortach, batonikach.
źródło: Internet: kuchnia.wp.pl
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
m3
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
| M. |
grylaż
|
grylaże
|
|
| D. |
grylażu
|
grylaży
|
|
| C. |
grylażowi
|
grylażom
|
|
| B. |
grylaż
|
grylaże
|
|
| N. |
grylażem
|
grylażami
|
|
| Ms. |
grylażu
|
grylażach
|
|
| W. |
grylażu
|
grylaże
|
|
Inne uwagi
Zwykle lp
-
CHRONOLOGIZACJA:
1894,
Katalog działu etnograficznego, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 25.07.2022