grylaż

rzadziej grelaż

  • kulin.  masa z orzechów roztartych z palonym cukrem, którą nadziewa się wyroby cukiernicze
    • rzadziej grelaż
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  masa
    • ciasto, ciastko, cukierek z grylażem
    • nadziewać, przekładać grylażem
  • Podczas Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć piernika sułtańskiego przekładanego grylażem z powidłami, masą czekoladową i orzeszkami oraz miodownika w formie keksa z suszonymi owocami [...].

    źródło: NKJP: Beata Zagrodzka-Blok: Lody na początek, Polska Głos Wielkopolski, 2003-11-03

    Najsmaczniejszy grylaż uzyskuje się, stosując w równych proporcjach orzechy oraz cukier [...].

    źródło: Internet: kuchnia.wp.pl

    W celu udekorowania tortu na suchej patelni roztopić do zbrązowienia 6 łyżek cukru. W powstałym karmelu obtoczyć pozostałe 10 dkg orzechów. Wyłożyć je na mokrą deskę do krojenia i po wystudzeniu posiekać drobno nożem o szerokim ostrzu. Powstałym grylażem obłożyć dokładnie boki i wierzch tortu.

    źródło: Internet: mniammniam.com

    [...] grelaż [...] jest bardzo słodki. Wykorzystuje się go w karmelkach, tortach, batonikach.

    źródło: Internet: kuchnia.wp.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. grylaż
    grylaże
    D. grylażu
    grylaży
    C. grylażowi
    grylażom
    B. grylaż
    grylaże
    N. grylażem
    grylażami
    Ms. grylażu
    grylażach
    W. grylażu
    grylaże

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • fr. grillage

CHRONOLOGIZACJA:
1894, Katalog działu etnograficznego, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 25.07.2022