cukier

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2. związek chemiczny

  • 2.

    chem.  związek organiczny pochodzenia głównie roślinnego, stanowiący podstawowe źródło energii koniecznej dla procesów życiowych
  • CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA

    Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego

    części ciała, elementy i substancje składowe


    CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • cukier i cholesterol
    • badanie; poziom, stężenie, zawartość cukru (we krwi); akumulacja, eliminacja, produkcja, zapasy cukrów (w organizmie)
    • reakcja białek z cukrami
    • ograniczać cukry (w diecie); rozkładanie, spalanie cukrów (w organizmie)
  • Justyna już w namiocie, przy trasie, dostała coś do picia. Potem w namiocie przy mecie wszystko było już w porządku. Badania cukru mogą być chwilowo bardzo zachwiane. Wystarczy, że badana osoba zje coś słodkiego [...] i wszystko wraca do normy.

    źródło: NKJP: AS: Od szpitala do szpitala, Dziennik Polski, 2006-02-18

    Nie ma żadnego sposobu, aby ustrzec się przed tą chorobą. Jedynym dobrym rozwiązaniem jest systematyczne badanie stężenia cukru we krwi lub w moczu, ponieważ szybkie wykrycie cukrzycy gwarantuje szansę podjęcia jak najlepszego leczenia.

    źródło: NKJP: Domowy diagnosta, Polityka, 2000-09-30

    Hipoglikemia czyli niedocukrzenie to taki stan, kiedy ilość glukozy we krwi jest zbyt mała. Przy bardzo niskim poziomie cukru dochodzi do utraty przytomności, drgawek a nawet śmierci.

    źródło: NKJP: M.T.: Hipoglikemia, Co Tydzień Jaworzno, 2004-04-15

    Przechowywanie w niskich temperaturach (4 °C) powoduje zahamowanie spalania cukrów w procesach oddechowych oraz zahamowanie resyntezy skrobi, co skutkuje zwiększoną akumulacją cukrów redukujących. W wyższej temperaturze (8 °C) zawartość cukrów nie zwiększa się znacząco, jednakże bulwy tracą turgor i intensywnie kiełkują. Zawartość cukrów powyżej 1% nadaje ziemniakom niekorzystny słodki posmak.

    źródło: NKJP: Justyna Wroniak: Jakość ziemniaków na stole konsumenta, Ziemniak Polski, 2007

    Nawyk żucia gumy po posiłku (wystarczy kilka minut!) prowadzi do zwiększonego wydzielania śliny, powoduje szybszą eliminację cukrów z jamy ustnej, zwiększa właściwości buforujące śliny, czyli w efekcie neutralizuje pH w jamie ustnej.

    źródło: NKJP: Agnieszka A. Pawlik: Higiena jamy ustnej u osób pracujących w szkodliwych warunkach, Praca i Zdrowie, 2008-04-09

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. cukier
    cukry
    D. cukru
    cukrów
    C. cukrowi
    cukrom
    B. cukier
    cukry
    N. cukrem
    cukrami
    Ms. cukrze
    cukrach
    W. cukrze
    cukry

    Inne uwagi

    Zwykle lm

  • śr.-w.-niem. zucker

    wł. zucchero

    z ar. sukkar