-
2.
chem. związek organiczny pochodzenia głównie roślinnego, stanowiący podstawowe źródło energii koniecznej dla procesów życiowych -
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego
części ciała, elementy i substancje składowe
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: cukrowiec
sacharyd
węglowodan
-
- cukier i cholesterol
- badanie; poziom, stężenie, zawartość cukru (we krwi); akumulacja, eliminacja, produkcja, zapasy cukrów (w organizmie)
- reakcja białek z cukrami
- ograniczać cukry (w diecie); rozkładanie, spalanie cukrów (w organizmie)
-
Justyna już w namiocie, przy trasie, dostała coś do picia. Potem w namiocie przy mecie wszystko było już w porządku. Badania cukru mogą być chwilowo bardzo zachwiane. Wystarczy, że badana osoba zje coś słodkiego [...] i wszystko wraca do normy.
źródło: NKJP: AS: Od szpitala do szpitala, Dziennik Polski, 2006-02-18
Nie ma żadnego sposobu, aby ustrzec się przed tą chorobą. Jedynym dobrym rozwiązaniem jest systematyczne badanie stężenia cukru we krwi lub w moczu, ponieważ szybkie wykrycie cukrzycy gwarantuje szansę podjęcia jak najlepszego leczenia.
źródło: NKJP: Domowy diagnosta, Polityka, 2000-09-30
Hipoglikemia czyli niedocukrzenie to taki stan, kiedy ilość glukozy we krwi jest zbyt mała. Przy bardzo niskim poziomie cukru dochodzi do utraty przytomności, drgawek a nawet śmierci.
źródło: NKJP: M.T.: Hipoglikemia, Co Tydzień Jaworzno, 2004-04-15
Przechowywanie w niskich temperaturach (4 °C) powoduje zahamowanie spalania cukrów w procesach oddechowych oraz zahamowanie resyntezy skrobi, co skutkuje zwiększoną akumulacją cukrów redukujących. W wyższej temperaturze (8 °C) zawartość cukrów nie zwiększa się znacząco, jednakże bulwy tracą turgor i intensywnie kiełkują. Zawartość cukrów powyżej 1% nadaje ziemniakom niekorzystny słodki posmak.
źródło: NKJP: Justyna Wroniak: Jakość ziemniaków na stole konsumenta, Ziemniak Polski, 2007
Nawyk żucia gumy po posiłku (wystarczy kilka minut!) prowadzi do zwiększonego wydzielania śliny, powoduje szybszą eliminację cukrów z jamy ustnej, zwiększa właściwości buforujące śliny, czyli w efekcie neutralizuje pH w jamie ustnej.
źródło: NKJP: Agnieszka A. Pawlik: Higiena jamy ustnej u osób pracujących w szkodliwych warunkach, Praca i Zdrowie, 2008-04-09
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. cukier
cukry
D. cukru
cukrów
C. cukrowi
cukrom
B. cukier
cukry
N. cukrem
cukrami
Ms. cukrze
cukrach
W. cukrze
cukry
Inne uwagi
Zwykle lm
-
śr.-w.-niem. zucker
wł. zucchero
z ar. sukkar