szary sos

polski sos

  • kulin.  sos przygotowywany m.in. z zasmażki z dodatkiem migdałów, rodzynek karmelu oraz przypraw korzennych, podawany głównie do ryb
    • polski sos
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  sos
    • karp, szczupak; ozorki, ozór w szarym sosie
  • dość często chodziliśmy na obiady w pobliskich knajpach, przeważnie na Foksal, do „Kameralnej” albo SARP-u. Bardzo popularnym daniem był tam ozór w szarym sosie, naprawdę smaczny!

    źródło: NKJP: Anna Bojarska, Maria Bojarska: Siostry B., 1996

    W całej Polsce na Wigilię podawano niegdyś barszcz z uszkami i zupę grzybową, karpia w szarym sosie i szczupaka z szafranem.

    źródło: NKJP: Anna Gąsiorowska: Nasza droga Wigilia, Gazeta Wyborcza, 1992-12-24

    Babcia tradycyjnie dławi się ością karpia w szarym sosie i tata mruczy, również tradycyjnie: - Nie trzeba tak łapczywie jeść.

    źródło: NKJP: Danuta Koral: Wydziedziczeni, 1997

    Według niektórych przepisów szary sos - zwany często polskim sosem - zagęszczało się utartym piernikiem, czyli miodownikiem.

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Dusze potraw, Dziennik Polski, 2001-09-22

    [...] zawsze podczas łamania się opłatkiem płakała. Całowała ojca, braci i mnie, całowała siostry ojca, wszystkich Wegnerów, ale widziałam jej łzy padające na świątecznego karpia w polskim sosie.

    źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Złodziejka pamięci, 1998

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny: szary, sos
Data ostatniej modyfikacji: 07.11.2010