razowiec
-
pot. chleb razowy
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: chleb
-
- bochenek, kromka, pajda razowca
-
[...] zanosił pracującemu w polu ojcu śniadanie, złożone z gorzkiej kawy zbożowej i razowca ze smalcem.
źródło: NKJP: Jeremi Przybor: Przymknięte oko opaczności, 1994
[...] ucieszyła się, ujrzawszy w piekarni prawdziwy razowiec. Taki, jaki pamięta z dzieciństwa - nieomal czarny, gliniasty, lgnący do podniebienia.
źródło: NKJP: Ewa Cechnicka: Znak Anny, 1997
Uwielbiam smak żytniego razowca na zakwasie.
źródło: KWJP: Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło: Jem (to co) kocham i chudnę, 2017
Dwa razy w tygodniu wypiekany jest razowiec. Ziarna zboża są wtedy mniej oczyszczone, a mąka (z dużą zawartością błonnika) ma charakterystyczny ciemny kolor.
źródło: NKJP: Antoni Adamski: Wiejski chleb z Łańcuta, Nowiny, 2006
Piekarze dla podniesienia smaku razowców dodawali smalec ze skwarkami.
źródło: NKJP: Miejskie sprawy, Gazeta Poznańska, 2001-09-03
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. razowiec
razowce
D. razowca
razowców
C. razowcowi
razowcom
B. razowiec
razowce
N. razowcem
razowcami
Ms. razowcu
razowcach
W. razowcu
razowce