razowiec

  • pot.  chleb razowy
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  chleb
    • bochenek, kromka, pajda razowca
  • [...] zanosił pracującemu w polu ojcu śniadanie, złożone z gorzkiej kawy zbożowej i razowca ze smalcem.

    źródło: NKJP: Jeremi Przybor: Przymknięte oko opaczności, 1994

    [...] ucieszyła się, ujrzawszy w piekarni prawdziwy razowiec. Taki, jaki pamięta z dzieciństwa - nieomal czarny, gliniasty, lgnący do podniebienia.

    źródło: NKJP: Ewa Cechnicka: Znak Anny, 1997

    Uwielbiam smak żytniego razowca na zakwasie.

    źródło: KWJP: Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło: Jem (to co) kocham i chudnę, 2017

    Dwa razy w tygodniu wypiekany jest razowiec. Ziarna zboża są wtedy mniej oczyszczone, a mąka (z dużą zawartością błonnika) ma charakterystyczny ciemny kolor.

    źródło: NKJP: Antoni Adamski: Wiejski chleb z Łańcuta, Nowiny, 2006

    Piekarze dla podniesienia smaku razowców dodawali smalec ze skwarkami.

    źródło: NKJP: Miejskie sprawy, Gazeta Poznańska, 2001-09-03

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. razowiec
    razowce
    D. razowca
    razowców
    C. razowcowi
    razowcom
    B. razowiec
    razowce
    N. razowcem
    razowcami
    Ms. razowcu
    razowcach
    W. razowcu
    razowce
CHRONOLOGIZACJA:
1846, August Wilkoński, Ramoty i ramotki literackie, t. 4, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 10.10.2024