sanieżka

sanieszka

  • kulin.  pieczony pieróg nadziewany słodkim farszem, podawany tradycyjnie z okazji imienin
    • sanieszka
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  soczeń
    socznia
    hiperonimy:  pieróg
  • Każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnym nadzieniem, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie; [...] sanieżki i socznie – słodkie pierożki, pieczone najczęściej z okazji imienin.

    źródło: NKJP: (FREN): Pierogowe ciekawostki, Gazeta Krakowska, 2006-08-11

    Początkowo pirogi były daniem zarezerwowanym wyłącznie na wyjątkowe okazje [...]. W zależności od receptury różniły się one nazewnictwem, a najpopularniejszymi z nich były: knysz – niewielkich rozmiarów pierożek wyrabiany dla uczczenia zmarłych [...], socznia (lub sanieżka) – słodki pierożek wypiekany jubilatom.

    źródło: Pierogi w polskiej kuchni – skąd się wzięły i czym są?, 2020-10-29 (panoramafirm.pl)

    Były wreszcie regionalne odmiany pierogów, charakterystyczne dla różnych części Polski: hreczuszki, sanieszki i socznie.

    źródło: Pierogi nowodworskie, 2018-06-03 (gov.pl/web/rolnictwo)

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. sanieżka
    sanieżki
    D. sanieżki
    sanieżek
    C. sanieżce
    sanieżkom
    B. sanieżkę
    sanieżki
    N. sanieżką
    sanieżkami
    Ms. sanieżce
    sanieżkach
    W. sanieżko
    sanieżki

    Inne uwagi

    Zwykle lm

  • ros. szan'eżka 'dem. od ros. szańga - wypiek w formie sernika lub płaskiego chleba'

CHRONOLOGIZACJA:
2006, NKJP
Data ostatniej modyfikacji: 18.02.2025