-
kulin.
popularna na Huculszczyźnie potrawa z kaszy kukurydzianej z dodatkami ugotowanej tak gęsto, że można ją kroić
-
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
|
Mamałyga z bryndzą, czyli huculska kulesza, to tradycyjne danie pasterzy. Kulesza zastępowała im chleb podczas wypasu owiec.
źródło: NKJP: hajduczeknaturalnie.pl
|
|
Kułesza. Do gotującej osolonej wody wsypać kaszę kukurydzianą i zaparzyć na gęsto. Usmażyć boczek z cebulą i polać po gorącej kaszy. Można podawać z zsiadłym mlekiem lub kwaśną śmietaną.
źródło: Internet: doradcasmaku.pl
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
ż
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
| M. |
kulesza
|
kulesze
|
|
| D. |
kuleszy
|
kulesz
|
|
|
|
| C. |
kuleszy
|
kuleszom
|
|
| B. |
kuleszę
|
kulesze
|
|
| N. |
kuleszą
|
kuleszami
|
|
| Ms. |
kuleszy
|
kuleszach
|
|
| W. |
kuleszo
|
kulesze
|
|
-
-
CHRONOLOGIZACJA:
1835,
Kwartalnik Naukowy, t. 2, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 24.10.2025