-
1.
wywar z kości, mięsa lub warzyw używany do gotowania zup lub przygotowywania innych potraw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: wywar
-
- bulion drobiowy, wołowy; warzywny
- bulion z kurczaka, z mięsa wołowego
- przygotować, zagotować; dodać, wlać bulion
- podlać, zalać bulionem
- gotować w bulionie
-
Boczek pokroić w słupki i przesmażyć wraz z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Dodać groszek, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem, przykryć i gotować na małym ogniu 20 min.
źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Adam Chrząstowski: Przyjęcia, Kuchnia, 1999
Filet z łososia umyć, ugotować w bulionie warzywnym, ostudzić, pokroić na kawałki.
źródło: NKJP: Internet
Nałożyć [...] zrazy, zwinąć mocno, okręcając nitką, podrumienić na patelni, ułożyć w rondlu, podlać bulionem, wodą lub winem, przykryć szczelnie i dusić.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Zawijańce, Dziennik Polski, 2008-03-03
W garnku zagotować bulion z imbirem. Doprawić do smaku sosem sojowym, włożyć pokrojone tofu i przez chwilę razem podgrzewać.
źródło: NKJP: Wegetariańskie rozmaitości, Kuchnia, 1999
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. bulion
buliony
D. bulionu
bulionów
C. bulionowi
bulionom
B. bulion
buliony
N. bulionem
bulionami
Ms. bulionie
bulionach
W. bulionie
buliony
Inne uwagi
Zwykle lp
-
fr. bouillon