wywar

  • płyn uzyskiwany w wyniku gotowania mięsa, ziół, warzyw lub ryb w wodzie
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  wyciąg
    • mięsny, wołowy; rybny; warzywny, ziołowy; gorący, wrzący, zimny wywar
    • wywar z ryby; z kości; z mięsa, z wędzonki; z jarzyn, z warzyw; z ziół; z grzybów; z kwiatów; z makowin, z makówek, z maku
    • szklanka wywaru
    • rosół, zupa, żur na wywarze
    • gotować, przygotować, przyprawić; odcedzić, przecedzić wywar
    • zalewać coś wywarem
    • dodać, dolać; wlać, włożyć, wrzucić do wywaru
    • gotować, ugotować na wywarze; gotować, ugotować w wywarze
  • Rozpuścić mąkę pszenną w zimnej wodzie i zalać gotujący się wywar z grzybów, zagotować. Polać kwaśną śmietaną.

    źródło: NKJP: (PS): Region kuchnią opisany, Dziennik Polski, 2005-05-14

    Ryby oczyścić i opłukać. Marchewkę obrać, umyć, przekroić wzdłuż na cztery części. Ryby i marchewkę zalać 3szklankami wody, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem 25 min. Wywar przecedzić.

    źródło: NKJP: T.M, E.G.: SPECJAŁY, Kuchnia, 1998

    Pogoda bywa wietrzna i zmienna. Taka aura nieszczególnie sprzyja zdrowiu ludzi, dawni medycy zalecali podczas zimowych miesięcy rozpoczynających się przy podobnej fazie Księżyca używanie rozmaitych rozgrzewających ziołowych wywarów i picie dużej ilości wina z korzeniami i miodem.

    źródło: NKJP: Bogna Wernichowska: Kosmogram tegorocznej zimy, Dziennik Polski, 2005-01-08

    W mieszkaniu na Woli Justowskiej znaleziono worki z makowinami, wywar z makowin, półprodukty służące do wytwarzania narkotyków - co wskazywałoby, że była tam prowadzona produkcja tzw. polskiej heroiny.

    źródło: NKJP: (J.ŚW): Dzieci ukryte wśród narkotyków, Dziennik Polski, 2006-08-19

    Podstawowym surowcem placuszków makrobiotycznych są namoczone płatki owsiane lub świeżo ugotowana kasza kukurydziana. [...] Możemy je podawać z owocami, warzywami lub jako dodatek do zup, soków lub do wywarów (bulionów) warzywnych.

    źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1994

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. wywar
    wywary
    D. wywaru
    wywarów
    C. wywarowi
    wywarom
    B. wywar
    wywary
    N. wywarem
    wywarami
    Ms. wywarze
    wywarach
    W. wywarze
    wywary
  • Rzeczownik od przedrostkowego czasownika  wywarzyć . Od psł. *variti, *var'ǫ 'warzyć, gotować'

CHRONOLOGIZACJA:
SJPXVII
STR
SL
SWil
SJPWar
SJPDor
SJPSz
SJPDun
ISJP
PSWP
USJP
Data ostatniej modyfikacji: 13.03.2011