bulion

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. wywar

  • 1.

    wywar z kości, mięsa lub warzyw używany do gotowania zup lub przygotowywania innych potraw
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  wywar
    • bulion drobiowy, wołowy; warzywny
    • bulion z kurczaka, z mięsa wołowego
    • przygotować, zagotować; dodać, wlać bulion
    • podlać, zalać bulionem
    • gotować w bulionie
  • Boczek pokroić w słupki i przesmażyć wraz z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Dodać groszek, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem, przykryć i gotować na małym ogniu 20 min.

    źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Adam Chrząstowski: Przyjęcia, Kuchnia, 1999

    Filet z łososia umyć, ugotować w bulionie warzywnym, ostudzić, pokroić na kawałki.

    źródło: NKJP: Internet

    Nałożyć [...] zrazy, zwinąć mocno, okręcając nitką, podrumienić na patelni, ułożyć w rondlu, podlać bulionem, wodą lub winem, przykryć szczelnie i dusić.

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Zawijańce, Dziennik Polski, 2008-03-03

    W garnku zagotować bulion z imbirem. Doprawić do smaku sosem sojowym, włożyć pokrojone tofu i przez chwilę razem podgrzewać.

    źródło: NKJP: Wegetariańskie rozmaitości, Kuchnia, 1999

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. bulion
    buliony
    D. bulionu
    bulionów
    C. bulionowi
    bulionom
    B. bulion
    buliony
    N. bulionem
    bulionami
    Ms. bulionie
    bulionach
    W. bulionie
    buliony

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • fr. bouillon