-
2.
zakwas używany do przyrządzania żurku - zupy lub pieczenia chleba -
Występują różnice regionalne w zakresie zastosowania jednostek żur i żurek , zależnie od składników, z jakich zakwas ten został przygotowany.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: zakwas
-
- kisić żurek
-
Pod koniec gotowania zagęścić zupę żurkiem i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
źródło: NKJP: AMA: Symbole Wigilii, Trybuna Śląska, 2001-12-04
Żytni chleb na żurku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu [...].
źródło: Internet: zmiksowani.pl
Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy.
źródło: Internet: przyslijprzepis.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. żurek
żurki
D. żurku
żurków
C. żurkowi
żurkom
B. żurek
żurki
N. żurkiem
żurkami
Ms. żurku
żurkach
W. żurku
żurki
-
Od: żur