zakwas

  • substancja zawierająca rozmnożoną grupę bakterii, używana do przeprowadzenia fermentacji niezbędnej do zakwaszania, stosowana przy wytwarzaniu jogurtu, alkoholu czy chleba
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • naturalny zakwas; zakwas buraczany, chlebowy, żytni
    • zakwas z mąki
    • zakwas na barszcz, na żur
    • drożdże i zakwas
    • litr, szklanka zakwasu
    • chleb, pieczywo, żur na zakwasie
    • pieczony na zakwasie
  • Ugotować około 2. litrów wywaru z kości i jarzyn. Dodać do niego pół litra zakwasu na żur.

    źródło: NKJP: (EMA): Żurek swojski, Gazeta Krakowska, 2004-11-24

    Na łódzkiej uczelni powstał naturalny zakwas do produkcji chleba, zawierający szczepy bakterii spotykane tylko w Polsce.

    źródło: NKJP: Z. Ch.: Chleb z błyszczącą skórką, Dziennik Łódzki, 2002-12-05

    Zsiadłe mleko z dodatkiem śmietany roztrzepuję trzepaczką, łączę z zakwasem buraczanym i szczawiem, dodaję drobno posiekany koperek.

    źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-05-13

    Masło produkuje się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem maślarskim w kadziach fermentacyjnych [...].

    źródło: NKJP: Bronisław Bartkiewicz: Oczyszczanie ścieków przemysłowych, 2002

    - Bakterie obecne w naturalnych zakwasach niszczą toksyny obecne w mące.

    źródło: NKJP: (Z. Ch.): Chleb z błyszczącą skórką, Dziennik Łódzki, 2002-12-05

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. zakwas
    zakwasy
    D. zakwasu
    zakwasów
    C. zakwasowi
    zakwasom
    B. zakwas
    zakwasy
    N. zakwasem
    zakwasami
    Ms. zakwasie
    zakwasach
    W. zakwasie
    zakwasy
  • bez ograniczeń + zakwas +
    (JAKI)
    bez ograniczeń + zakwas +
    (na CO)
  • Od przedrostkowego czasownika  zakwasić  (zob.  kwasić ); por.  kwas 

CHRONOLOGIZACJA:
1618, Kart XVII-XVIII
Data ostatniej modyfikacji: 25.07.2018