zakwas
-
substancja zawierająca rozmnożoną grupę bakterii, używana do przeprowadzenia fermentacji niezbędnej do zakwaszania, stosowana przy wytwarzaniu jogurtu, alkoholu czy chleba
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- naturalny zakwas; zakwas buraczany, chlebowy, żytni
- zakwas z mąki
- zakwas na barszcz, na żur
- drożdże i zakwas
- litr, szklanka zakwasu
- chleb, pieczywo, żur na zakwasie
- pieczony na zakwasie
-
Ugotować około 2. litrów wywaru z kości i jarzyn. Dodać do niego pół litra zakwasu na żur.
źródło: NKJP: (EMA): Żurek swojski, Gazeta Krakowska, 2004-11-24
Na łódzkiej uczelni powstał naturalny zakwas do produkcji chleba, zawierający szczepy bakterii spotykane tylko w Polsce.
źródło: NKJP: Z. Ch.: Chleb z błyszczącą skórką, Dziennik Łódzki, 2002-12-05
Zsiadłe mleko z dodatkiem śmietany roztrzepuję trzepaczką, łączę z zakwasem buraczanym i szczawiem, dodaję drobno posiekany koperek.
źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-05-13
Masło produkuje się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem maślarskim w kadziach fermentacyjnych [...].
źródło: NKJP: Bronisław Bartkiewicz: Oczyszczanie ścieków przemysłowych, 2002
- Bakterie obecne w naturalnych zakwasach niszczą toksyny obecne w mące.
źródło: NKJP: (Z. Ch.): Chleb z błyszczącą skórką, Dziennik Łódzki, 2002-12-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. zakwas
zakwasy
D. zakwasu
zakwasów
C. zakwasowi
zakwasom
B. zakwas
zakwasy
N. zakwasem
zakwasami
Ms. zakwasie
zakwasach
W. zakwasie
zakwasy
-
+ zakwas + (JAKI)+ zakwas + (na CO) -
Od przedrostkowego czasownika zakwasić (zob. kwasić ); por. kwas