czernina
-
kulin. zupa z krwi zwierzęcej
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: czarna polewka
hiperonimy: zupa
-
Mnie chłodniki kojarzą się z dzieciństwem i wakacjami w Łomży, [...] ciągle żyjącej według starodawnych obyczajów, także kulinarnych. Jeszcze z kaczej krwi gotowano czerninę, jeszcze sałatę jadało się na słodko, jeszcze latem królowały chłodniki [...].
źródło: NKJP: Chłodniki, Dziennik Polski, 2008-06-27
W starym parku hrabiów Krasińskich [...] funkcjonuje hotel i restauracja. We wnętrzach - wyraźnie przypominających u kogo gościmy - można zjeść całkiem nieźle i ze smakiem. [...] Wśród zup niemal całkiem zapomniana w Polsce czernina i doskonały żurek szlachecki z czosnkowym pieczywem.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Wyżerka u Amora, Polityka, 2008-05-24
Doprawiamy zupę cukrem, solą, octem, pieprzem[...] lub przyprawą do zup w płynie. Gorącą czerninę podajemy z makaronem lub ziemniakami.
źródło: NKJP: (DAG, KAS): Weekendowy informator, Gazeta Poznańska, 2002-01-25
Na podrobach, wieprzowinie i jarzynach ugotować rosół i przecedzić. Do wywaru wlać krew rozrobioną z octem i starannie roztrzepaną mąką. Dodać odrobinę cukru (czernina powinna być kwaskowata) [...].
źródło: NKJP: Tadeusz Olszański: Kącik konesera, Kuchnia, nr 1, 1999
[...] jest zakaz przyjmowania krwi, co się odnosi m.in. do spożywania krwi w kaszankach, czerninach itp.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. czernina
czerniny
D. czerniny
czernin
C. czerninie
czerninom
B. czerninę
czerniny
N. czerniną
czerninami
Ms. czerninie
czerninach
W. czernino
czerniny
-
Zob. czarny