bułka tarta

  • kulin.  starta albo zmielona sucha bułka, używana głównie do panierowania
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • dodać bułkę tartą
      posypać, wysypać coś bułką tartą
      panierować, opanierować, obtaczać w bułce tartej
  • Wątróbki umyć, przepuścić przez maszynkę. Dodać bułkę tartą, jajka, masło, koperek, doprawić do smaku i wymieszać.

    źródło: NKJP: Alicja Dubicka: Wypróbuj i polecaj klientom, prasa, 1973

    Sposób przygotowania: porcję schabu rozbijamy. W środek dajemy szczyptę czosnku, marynowane pieczarki, żółty, tarty ser, pokrojoną w paski paprykę. Wszystko to razem ciasno zwijamy, otaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.

    źródło: NKJP: (RD): Kotlet zakopiański, Dziennik Polski, 2001-01-13

    Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę mięsno-warzywną przełożyć do formy i wstawić na 1godz. do lodówki, a następnie piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

    źródło: NKJP: Magdalena Walisiak, Mayumi Ishi: Specjały, prasa, 1999

    Zupę podawać z kluskami, ułożonymi na osobnych talerzykach i polanymi zrumienioną na maśle bułką tartą.

    źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Arkadiusz Radzki: Kameralne wesele, prasa, 1998

    Restauracja „U Śliwy” poczęstowała mnie klepanym kawałkiem schabu, zawiniętym i panierowanym w bułce tartej.

    źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub Srebrnego Widelca, prasa, 1999

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    z, odmienny:  bułka ,  tarta 
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 13.07.2011