bułka tarta
-
kulin. starta albo zmielona sucha bułka, używana głównie do panierowania
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- dodać bułkę tartą
posypać, wysypać coś bułką tartą
panierować, opanierować, obtaczać w bułce tartej
- dodać bułkę tartą
-
Wątróbki umyć, przepuścić przez maszynkę. Dodać bułkę tartą, jajka, masło, koperek, doprawić do smaku i wymieszać.
źródło: NKJP: Alicja Dubicka: Wypróbuj i polecaj klientom, prasa, 1973
Sposób przygotowania: porcję schabu rozbijamy. W środek dajemy szczyptę czosnku, marynowane pieczarki, żółty, tarty ser, pokrojoną w paski paprykę. Wszystko to razem ciasno zwijamy, otaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
źródło: NKJP: (RD): Kotlet zakopiański, Dziennik Polski, 2001-01-13
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę mięsno-warzywną przełożyć do formy i wstawić na 1godz. do lodówki, a następnie piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
źródło: NKJP: Magdalena Walisiak, Mayumi Ishi: Specjały, prasa, 1999
Zupę podawać z kluskami, ułożonymi na osobnych talerzykach i polanymi zrumienioną na maśle bułką tartą.
źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Arkadiusz Radzki: Kameralne wesele, prasa, 1998
Restauracja „U Śliwy” poczęstowała mnie klepanym kawałkiem schabu, zawiniętym i panierowanym w bułce tartej.
źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub Srebrnego Widelca, prasa, 1999
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
z, odmienny: bułka , tarta
Zwykle lp