biały sos
-
kulin. sos z jasną zasmażką na rosole lub śmietanie, podawany na ciepło do ryb, mięs oraz warzyw
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- aromatyczny, gęsty biały sos
- dodatek białego sosu
kiełbasa z białym sosem
kapary, pieczarki, ryby w białym sosie - robić biały sos
zalać białym sosem
podać z białym sosem
-
Szwedzcy luteranie nie uznają postnej wieczerzy. Wyjątkiem jest suszona ryba, którą kilka dni wcześniej trzeba zamoczyć, ugotować i podać z białym sosem i zielonym groszkiem.
źródło: NKJP: Grażyna Zdrojewska: Przewodnik po wigilijnych stołach, Express Ilustrowany, 2002-12-20
Patent ogólnie prosty, to się naprawdę robi w 15 minut, a dzięki temu można zrobić nawet takie pozornie wymyślne rzeczy, jak indyk z winogronami w białym sosie.
źródło: NKJP: Internet
Dno żaroodpornego naczynia 25*25 cm wyłożyć kawałkami bakłażana, na tym położyć warstwę ziemniaków, mięsa, na wierzchu bakłażany, ziemniaki i biały sos.
źródło: NKJP: (xx): Gruszka miłosna na stole, Trybuna Śląska, 2002-08-13
Do sosów białych przygotowywanych na bazie oliwy i ziół podajemy białe wino.
źródło: NKJP: Elżbieta Podolska: Kuchnia z Poznańską, Gazeta Poznańska, 2002-04-06
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny: biały , sos