szef kuchni

  • osoba decydująca o tym, jakie potrawy podawane są w danej restauracji, w jaki sposób są one przygotowywane oraz kierująca pracownikami kuchni
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Praca

    zawody


    CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem

    • szef kuchni hotelu, restauracji
      szef kuchni w hotelu, w restauracji
    • funkcja; specjalność szefa kuchni
    • szef kuchni poleca coś
  • - Otwierano restaurację meksykańską, a ja byłam jedyną Meksykanką w okolicy - wyjaśnia pani Mrożek. - Właściciele nie mieli wyjścia. Zostałam szefem kuchni.

    źródło: NKJP: Anna Szulc: Pasja smaku, Polityka, 2002-02-02

    Od 1995 r. pełni funkcję szefa kuchni w warszawskim hotelu Bristol. Potrafił z tradycyjnych polskich składników stworzyć nowe potrawy, nowe smaki.

    źródło: NKJP: Mirosław Słowiński: Najstarsza kuchnia świata, Wprost, 1999

    Inicjatorem, organizatorem zmagań dla młodych kucharzy był uznany wieloletni szef kuchni Hotelu Sobieski, ceniony juror w wielu najbardziej prestiżowych światowych konkurach kulinarnych, zdobywca Kulinarnego Oscara 2004 i 2006 [...].

    źródło: NKJP: Marek Chrzanowski: Kulinarny talent, Wieści Podwarszawskie, 2009-04-12

    W zeszłym roku największym powodzeniem cieszyło się golonko tradycyjne. W roku bieżącym szef kuchni poleca: wędzone golonko duszone w kapuście kiszonej.

    źródło: NKJP: Co Tydzień Jaworzno

    Najbardziej egzotyczne południowe owoce, zioła i warzywa można kupić na placu Wielkopolskim, gdzie zaopatrują się nawet szefowie kuchni znanych poznańskich restauracji.

    źródło: NKJP: ELKA JOD AS MAZ GOK RUDA: Miejskie sprawy, Gazeta Poznańska, 2006-03-11

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m1, odmienny:  szef 
Data ostatniej modyfikacji: 16.10.2014