-
1.
miękka, gęsta masa powstała na skutek rozdrobnienia i wymieszania jej składników w płynie -
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- warzywna; błotnista, gęsta, lepka, miękka, mokra, przecierana, przeżuta, rozgotowana, rozmiękła, rzadka, zmielona; ciemnobrunatna, brunatna; dietetyczna, dziecięca, zdrowa; jałowa, lekka, mdła, niesmaczna, obrzydliwa papka
- robić, nakładać, rozgotować; jeść, mielić, żuć papkę
- żywić się, nakarmić/karmić papką
-
Jedną szklankę żytniej mąki zalać zakwasem, tak, aby powstała gęsta papka [...].
źródło: NKJP: NKJP: Anna Góra: Taki powiat, co pachnie chlebem, Trybuna Śląska, 2002-02-12
Papka z glinki leczy trądzik młodzieńczy, ściąga pory, wygładza cerę i opóźnia procesy starzenia.
źródło: NKJP: (dj): Zgierzanka jest właścicielką jedynej w Polsce kopalni glinki upiększającej, Express Ilustrowany, 2002-03-23
Marzy mi się kaszanka, z której nie robi się niesmaczna papka po usmażeniu.
źródło: NKJP: Janusz M. Zatoń: Zysk za wszelką cenę, Gazeta Radomszczańska, 2009-09-23
Leży na klepisku w chacie uzdrowiciela, który okłada jej rany papką z liści.
źródło: NKJP: Geraldine Brooks: Czarna plama, Gazeta Wyborcza, 1994-05-16
Pan Stelmach ma wrzód żołądka i może jeść tylko papki, kleiki i mleko.
źródło: NKJP: Edmund Niziurski: Księga urwisów, 1954
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. papka
papki
D. papki
papek
C. papce
papkom
B. papkę
papki
N. papką
papkami
Ms. papce
papkach
W. papko
papki
-
Zob. papa (masa)