kaczka po pekińsku
-
kulin. potrawa przyrządzana ze specjalnie hodowanych kaczek, które po zabiciu są lakierowane melasą, pompowane powietrzem, wypełniane wrzątkiem, a następnie suszone i pieczone nad ogniem z drewna drzew owocowych
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
- jeść; przygotowywać/przygotować kaczkę po pekińsku
-
Duma Chin północnych, sławna kaczka po pekińsku, to całe długie menu, ułożone ze smakiem i tak precyzyjnie, by nie zmarnować ani kawałeczka cennego ptaka.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Blady biust w kaczym sosie, czyli czym warto raczyć się nad Wartą, Gazeta Wyborcza, 1996-07-26
Kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana ze względu na warunki geograficzne i klimatyczne poszczególnych regionów kraju. Na północy kraju leży prowincja Szantung z Pekinem. Specjalnością tego obszaru jest glazurowana kaczka po pekińsku, receptura pochodzi z XV wieku.
źródło: NKJP: (zoj): W krainie ryżu i herbaty, Gazeta Krakowska, 2004-01-14
Do specjalności Smoka należy kaczka po pekińsku. Jej nieprawdopodobny smak i aromat powoduje, że ilekroć kelner, obkroiwszy chrupiące piersi ptaka, resztę odwozi na zaplecze, chciałoby się wstać i odebrać mu resztę potrawy [...].
źródło: NKJP: aga: Smakosze wszystkich krajów, łączcie się!, Polityka, 1995
W Budapeszcie [...] wcinali cielęcinę w pięciu smakach, w Sewilli gardzili paellą i żywili się kaczkami po pekińsku.
źródło: NKJP: Podkuchenny: Kwestia smaku - Kinh Bac, Gazeta Krakowska, 2003-10-17
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
ż, odmienny: kaczka