-
2.
połowa przedniej lub tylnej części zabitego i przeznaczonego do zjedzenia zwierzęcia -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- ćwiartka kury, prosiaka, świni, świniaka, wołu; tuszy
-
[...] dziewczyna wyciągnęła zza pleców prawie ćwiartkę pieczonego prosiaczka. Zapachniało majerankiem, kminkiem, imbirem, bobkowym liściem, czarną solą.
źródło: NKJP: Tadeusz Nowak: Półbaśnie, 1986
– Ciągle mam w chłodni ćwiartkę tuszy. Całkiem nieźle się przechowuje.
źródło: NKJP: Powrót Wygnańca: Esensja, 2006-07
Jednocześnie z niepokojem obserwował Jakutów, jak obsiadłszy wiszącą na rożnie ćwiartkę wołowiny, nadkrawali tylko odpowiedni kęs poddymionego mięsiwa i chwytając go zębami ucinali nożem tuż przy samych wargach.
źródło: NKJP: Alfred Szklarski: Tajemnicza wyprawa Tomka, 1963
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. ćwiartka
ćwiartki
D. ćwiartki
ćwiartek
C. ćwiartce
ćwiartkom
B. ćwiartkę
ćwiartki
N. ćwiartką
ćwiartkami
Ms. ćwiartce
ćwiartkach
W. ćwiartko
ćwiartki
-
+ ćwiartka + (CZEGO) -