-
potrawa przygotowana z pokrojonych w cienkie paski żołądków zwierzęcych, gotowanych w wywarze z włoszczyzny
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
-
- gorące flaki; flaki wołowe
- flaki z pulpetami
- flaki na kwaśnicy, na rosole
- flaki czy barszcz, flaki czy bigos, flaki czy golonka; flaki i barszcz, flaki i bigos, flaki i golonka; flaki lub bigos, flaki lub placki ziemniaczane, flaki lub rosół
- miska, talerz; porcja flaków
- przyprawa do flaków
- przepis na flaki
- przepadać za flakami
- gotować, ugotować; jeść, zjeść; lubić flaki
- nudny jak flaki z olejem
-
|
[...] właściciel zajazdu specjalnie zaczął gotować flaki, aby uprzyjemnić życie naszym oficerom.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało, 2008
|
|
W kuchni staropolskiej były potrawy od dawna już nieobecne na naszym stole, jak np. ogony bobrze [...], zrazy z kaszą, flaki z pulpetami [...].
źródło: NKJP: Tadeusz Rojek: Jak to się je: savoir-vivre przy stole, 1994
|
|
Tak, jak nie ma polskiej biesiady bez flaków wołowych, tak nie ma w Bawarii tradycyjnego przyjęcia bez sałatki tyrolskiej.
źródło: NKJP: Sałatka tyrolska, Mazowieckie To i Owo, 2004-11-03
|
|
Stenia zebrała ze stołu naczynia po flakach oraz inne niepotrzebne i włączyła zmywarkę.
źródło: NKJP: Irena Matuszkiewicz: Czarna wdowa atakuje, 2009
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
p3
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
|
flaki
|
|
D. |
|
flaków
|
|
C. |
|
flakom
|
|
B. |
|
flaki
|
|
N. |
|
flakami
|
|
Ms. |
|
flakach
|
|
W. |
|
flaki
|
|
-
CHRONOLOGIZACJA:
1389,
SStp
Data ostatniej modyfikacji: 05.06.2017