flaczki
-
potrawa przygotowana z pokrojonych w cienkie paski żołądków zwierzęcych, gotowanych w wywarze z włoszczyzny
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- flaczki i barszcz
-
Jak to jest, że jeszcze niedawno ludzie zajadali się flaczkami czy bigosem, a dzisiaj młodzi z obrzydzeniem patrzą na takie przysmaki. Dla nich kultową potrawą jest pizza?
źródło: NKJP: Magdalena Kaczor: Jeść bez chemii!, Trybuna Śląska, 2002-07-05
Najmniej lubimy flaczki i golonkę, w tych daniach gustują głównie panowie.
źródło: NKJP: TUT: Polska rodzina wybiera polską kuchnię, Super Express, 2006
Tym, którzy boją się szalonej wołowiny, polecam cielęce flaczki, czyli kruszka, zwane też krezkami. Wprawdzie amatorzy prawdziwych wołowych flaków kręcą nosem na tę imitację, ale przynajmniej wiadomo, że cielęta - jak dotychczas - nie zapadają na chorobę szalonych krów.
źródło: NKJP: Flaki, nieflaki, Dziennik Polski, 2003-02-01
Przechodzący obok sali weselnej w Wieruszowie 40-letni mieszkaniec tego miasta ukradł przeznaczony dla gości garnek z flaczkami.
źródło: NKJP: (kaj): Kto zjadł flaczki?, Dziennik Łódzki, 2004-09-27
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: p3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. flaczki
D. flaczków
C. flaczkom
B. flaczki
N. flaczkami
Ms. flaczkach
W. flaczki
-