kwas chlebowy

  • napój w kolorze brązowym, o niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany z wody, chleba razowego i drożdży, powodujących fermentację
  • Zapisywane również w formie skróconej:  kw. chlebowy .

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Zapraszam. Czeka pyszny polski żurek na kiełbasie i borowikach, pomidory w śmietanie, marynowana papryka, sałatka brzoskwiniowa, a do picia moskiewski kwas chlebowy i gruzińska borjomi.

    źródło: NKJP: Witold Jabłoński: Dzieci nocy, 2001

    Niezbyt popularny w Mołdawii, niesłychanie za to powszechny i tani w Naddniestrzu, jest kwas chlebowy. Świeży kwas sprzedawany jest w specjalnych budkach (wraz z piwem) lub saturatorach (z wodą gazowaną).

    źródło: NKJP:Wojciech Śmieja: Mołdawia. Przewodnik Turystyczny, 2007

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  kwas ,  chlebowy 
Data ostatniej modyfikacji: 27.10.2012