-
napój w kolorze brązowym, o niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany z wody, chleba razowego i drożdży, powodujących fermentację
-
Zapisywane również w formie skróconej: kw. chlebowy .
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
|
Zapraszam. Czeka pyszny polski żurek na kiełbasie i borowikach, pomidory w śmietanie, marynowana papryka, sałatka brzoskwiniowa, a do picia moskiewski kwas chlebowy i gruzińska borjomi.
źródło: NKJP: Witold Jabłoński: Dzieci nocy, 2001
|
|
Niezbyt popularny w Mołdawii, niesłychanie za to powszechny i tani w Naddniestrzu, jest kwas chlebowy. Świeży kwas sprzedawany jest w specjalnych budkach (wraz z piwem) lub saturatorach (z wodą gazowaną).
źródło: NKJP:Wojciech Śmieja: Mołdawia. Przewodnik Turystyczny, 2007
|
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny:
kwas ,
chlebowy
Data ostatniej modyfikacji: 27.10.2012