pełne mleko

  • spoż.  mleko, z którego nie została odciągnięta śmietana, tłuste i kaloryczne
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • produkcja mleka pełnego
      ser z mleka pełnego
  • Ser był delikatnie lepki, nie kruszył się, specyficznie pachniał, krojony w plastry lśnił, a w przekroju widoczne były żółtawe maślane smugi. Ale też posłużyło do jego produkcji nieodciągane, pełne mleko wzbogacone dodatkowo gęstą żółtą śmietaną.

    źródło: NKJP: Marzena Woźniak, Tadeusz Woźniak: Przemija postać świata, Dziennik Bałtycki, 2002-04-27

    Dorośli również powinni pić mleko chude, które ma te same składniki odżywcze oraz wapń, jak mleko pełne, a nie ma tyle tłuszczu.

    źródło: NKJP: S.J.: Z apteki żywności, Gazeta Wrocławska, 2002-07-25

    Najprościej rzecz ujmując sery dzielą się na: twarde [...], topione [...], miękkie pleśniowe [...] i twarogowe (produkowane z dojrzałego pełnego mleka).

    źródło: NKJP: Sery, Polityka, 2004-11-20

    Kiedy zdecydowaliśmy się na produkcję mleka pełnego, wszyscy dawali nam trzy miesiące. Byli pewni, że wypadniemy z rynku. A my sprzedajemy to mleko już jedenasty rok. Trafnie przewidzieliśmy, że zawsze będzie zapotrzebowanie na produkty zdrowe, przygotowywane według tradycyjnych receptur [...].

    źródło: NKJP: Marek Ostrowski: Kejza bez chemii, Trybuna Śląska, 2004-11-12

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    n2, odmienny: pełne, mleko
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 29.01.2015