wątrobianka
-
pot. wędlina w postaci kiszki wypełnionej masą z wątroby zwierzęcej z dodatkiem tłuszczu i mięsa
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Najpierw na dwóch łyżkach masła podrumieniam pokrojoną w kostkę dużą cebulę. Wtedy dodaję obraną z flaka wątrobiankę i podsmażam ją na małym ogniu.
źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-09-03
[...] obok był rzeźnik. Miałam wziąć u niego ćwierć kilo wątrobianki.
źródło: NKJP: Małgorzata Szejnert: Czarny ogród, 2007
Ilssheimer zjadł dwie chrupiące bułki z popołudniowego wypieku, obficie posmarowane aksamitnie łagodną wątrobianką i przełożone kilkoma plastrami cebuli, po czym wypił butelkę ciemnego piwa z browaru Haasego.
źródło: NKJP: Marek Krajewski: Dżuma w Breslau, 2007
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. wątrobianka
wątrobianki
D. wątrobianki
wątrobianek
C. wątrobiance
wątrobiankom
B. wątrobiankę
wątrobianki
N. wątrobianką
wątrobiankami
Ms. wątrobiance
wątrobiankach
W. wątrobianko
wątrobianki
-
Zob. wątroba
-
Zob. też: