wątrobianka

  • pot.  wędlina w postaci kiszki wypełnionej masą z wątroby zwierzęcej z dodatkiem tłuszczu i mięsa
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Najpierw na dwóch łyżkach masła podrumieniam pokrojoną w kostkę dużą cebulę. Wtedy dodaję obraną z flaka wątrobiankę i podsmażam ją na małym ogniu.

    źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-09-03

    [...] obok był rzeźnik. Miałam wziąć u niego ćwierć kilo wątrobianki.

    źródło: NKJP: Małgorzata Szejnert: Czarny ogród, 2007

    Ilssheimer zjadł dwie chrupiące bułki z popołudniowego wypieku, obficie posmarowane aksamitnie łagodną wątrobianką i przełożone kilkoma plastrami cebuli, po czym wypił butelkę ciemnego piwa z browaru Haasego.

    źródło: NKJP: Marek Krajewski: Dżuma w Breslau, 2007

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. wątrobianka
    wątrobianki
    D. wątrobianki
    wątrobianek
    C. wątrobiance
    wątrobiankom
    B. wątrobiankę
    wątrobianki
    N. wątrobianką
    wątrobiankami
    Ms. wątrobiance
    wątrobiankach
    W. wątrobianko
    wątrobianki
  • Zob.  wątroba 

CHRONOLOGIZACJA:
1868, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 02.12.2017