podgardlanka

  • kulin.  wędlina przyrządzana z podgardla wieprzowego i innych podrobów lub mięsa zmielonych na gładką masę oraz tłuszczu, mająca osłonkę z jelita lub tworzywa sztucznego
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  kiszka podgardlana
  • [...] przywiózł dwie wypchane torby, a w nich same dobre rzeczy. Kiełbasa domowa wędzona i krwawa kiszka. I podgardlanka, i słonina.

    źródło: NKJP: Tomek Tryzna: Idź kochaj i niech ci nie pomoże żadna na ziemi rzecz, 2010

    - U nas w domu, gdy biliśmy wieprze - rzekł na wpół z płaczem, pochłaniając podgardlankę - to najprzód zjadałem porządny kawał nogi albo głowizny [...].

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Smaki polskie, czyli jak się dawniej jadało, 2008

    Oto najniższa, najbardziej plebejska warstwa wyrobów wędliniarskich - kiszki. Kaszanki [...], podgardlanki [...] - jelita wieprzowe lub wołowe nadziane odpowiednim farszem.

    źródło: NKJP: Plebejskie jadło, Dziennik Polski, 2002-04-20

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. podgardlanka
    podgardlanki
    D. podgardlanki
    podgardlanek
    C. podgardlance
    podgardlankom
    B. podgardlankę
    podgardlanki
    N. podgardlanką
    podgardlankami
    Ms. podgardlance
    podgardlankach
    W. podgardlanko
    podgardlanki
  • Zob.  podgardle 

CHRONOLOGIZACJA:
1901, J. Karłowicz: Słownik gwar polskich, Tomy 2-3, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 24.04.2018