podgardlanka
-
kulin. wędlina przyrządzana z podgardla wieprzowego i innych podrobów lub mięsa zmielonych na gładką masę oraz tłuszczu, mająca osłonkę z jelita lub tworzywa sztucznego
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: kiszka podgardlana
-
[...] przywiózł dwie wypchane torby, a w nich same dobre rzeczy. Kiełbasa domowa wędzona i krwawa kiszka. I podgardlanka, i słonina.
źródło: NKJP: Tomek Tryzna: Idź kochaj i niech ci nie pomoże żadna na ziemi rzecz, 2010
- U nas w domu, gdy biliśmy wieprze - rzekł na wpół z płaczem, pochłaniając podgardlankę - to najprzód zjadałem porządny kawał nogi albo głowizny [...].
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Smaki polskie, czyli jak się dawniej jadało, 2008
Oto najniższa, najbardziej plebejska warstwa wyrobów wędliniarskich - kiszki. Kaszanki [...], podgardlanki [...] - jelita wieprzowe lub wołowe nadziane odpowiednim farszem.
źródło: NKJP: Plebejskie jadło, Dziennik Polski, 2002-04-20
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. podgardlanka
podgardlanki
D. podgardlanki
podgardlanek
C. podgardlance
podgardlankom
B. podgardlankę
podgardlanki
N. podgardlanką
podgardlankami
Ms. podgardlance
podgardlankach
W. podgardlanko
podgardlanki
-
Zob. podgardle
-
Zob. też: